A Delphi Automotive várhatóan egy-két hónapon belül bejelenti, hogy új, önjáró taxiszolgáltatást indít útjára az USA egy nagyvárosában – várhatóan Bostonban vagy Pittsburgh-ben. A cég már tavaly készen állt volna az élesben zajló kísérletre, ám partnereinek több időre volt szüksége.

“Vélhetően négy héten belül megkapjuk az utolsó engedélyeket, és akkor szeptemberben útjára indulhat a szolgáltatás” – mondta Glen De Vos, az autóipari beszállító vállalat műszaki igazgatója.

Robottaxi-szolgálat indul Franciaországban 1

A Delphi Audija 2015-ben 5600 kilométeres úton bizonyította életképességét. 2 terabájtnyi adatot gyűjtöttek a San Francisco –New York –San Francisco útvonalon.

Alig néhány hét késéssel Európában is hasonló bejelentésre készül a Delphi: itt Franciaországban, esetleg Luxemburgban fognak elsőként sofőr nélküli bérkocsi-szolgáltatást nyújtani.

A Delphi tavaly augusztusban Szingapúrban már forgalomba állított egy lézeres érzékelőkkel, kamerákkal és radarokkal megtűzdelt Audi SQ5-öst. Idén nyáron további két autó  – ezek már elektromos üzeműek lesznek – áll szolgálatba az ázsiai országban, 2018-ban pedig öttagúra bővül a flotta. A szingapúri taxikban sofőr felügyeli, hogy minden jól menjen, de a Delphi reményei szerint 2019-től teljesen rábízhatják magukat az utasok a technológiára.

Delphi Audi SQ5 (2)

A taxiszolgálatok világszerte jó kiindulási pontot jelentenek a technológia kezdeti bevezetésére: egyrészt a diszpécserek folyamatosan felügyelik a járművek mozgását, másrészt tervezhetőek a karbantartások, harmadrészt pedig a technológia belépési költségeit ellensúlyozzák a sofőrök kiváltásával elért megtakarítások.