A tapasztalatok szerint a legtöbben Németországból hoztak be, nem túl idős, 3-6 éves autókat. “A preferált típusok között található az Opel Zafira, a Volkswagen Touran, de akadnak olyanok is, akik Mercedes-Benz E-osztályt helyeztek forgalomba” – jegyezte meg Zsandarova Krisztina, a BGW Kft. kereskedelmi vezetője.

Tavaly összesen 295 darab használt sűrített földgázzal hajtott személyautót vásároltak Magyarországon. Ezek többsége CNG/benzin, illetve CNG/dízel üzemű volt. A legnépszerűbb használt CNG-típusok között található a Fiat Multipla, a Volkswagen Caddy, a Volkswagen Touran, valamint a Passat.

A trendekből azonban egyértelműen kiolvasható, hogy egyre többször választanak a vásárlók itthon prémium kategóriás CNG-autót. A Mercedes-Benz E-osztályból például csak tavaly 16 darabot helyeztek forgalomba” – hívta fel a figyelmet Zsandarova Krisztina. Ezenkívül érkezett még az országba Audi A3-as, A4-es, A6-os, Q7-es, valamint Jaguar X-type, BMW X3-as is.

Mi az a CNG?

A CNG járműüzemanyag, a Compressed Natural Gas (magyarul sűrített földgáz) kifejezés rövidítése. Ez ugyanaz a gáz, ami otthon jön a tűzhelybe a vezetékből, csak 200-250 barra sűrítve. Nem keverendő össze a másik fajta autógázzal, az LPG-vel, ami olajipari finomítói termék, cseppfolyósított propán-bután gáz, a CNG pedig szinte tiszta metán. A metán a legegyszerűbb szénhidrogén, égése során gyakorlatilag nem keletkezik káros melléktermék, csak szén-dioxid és némi víz, ezért különösen hasznos lenne, ha nagyvárosokban a kormoló gázolaj helyett ezzel mennének a buszok, taxik, teherautók.

IMG_7846

Az új CNG-üzemű személyautókat és kishaszonjárműveket illetően azonban már nem ilyen kedvező a helyzet, bár szerény növekedés itt is kimutatható. Míg 2015-ben nyolc darab új CNG-autót vásároltak idehaza, addig egy évvel később már 18 darabot. Kishaszonjárműből pedig tavaly 11 darabot vettek, pont annyit, ahány nyilvános CNG-kút most van Magyarországon.

A BGW ügyfelei egy autóvásárlást ösztönző üzemanyag-kedvezmény programnak köszönhetően március végéig 16 darab használt CNG-üzemű járművet vásároltak. A cég által indított programban minden olyan járműtulajdonos 300 ezer forint értékű üzemanyag-kedvezményben részesülhet, ha használt vagy új CNG-járművet helyez forgalomba.

Megéri behozni CNG-s autót külföldről? Körbejártuk a témát. A válaszért kattints ide!