A Magyar Autóklub szerint elhibázott a közterület-felügyeletek kamerás felvételek alapján történő eljárási jogosultságának szabályozása a kötelező haladási irány betartására vonatkozó szabályok megszegése esetén.

A szervezet közleményében úgy vélekedik, hogy egyrészt aránytalanul magas a fix ötvenezer forintos bírság, másrészt problémás, hogy a cselekmény az objektív felelősségi körbe tartozik. Ezért javasolják a bírság csökkentését, valamint a cselekmény kivonását az úgynevezett közigazgatási bírságos körből.

A szervezet szerint tévesek azok a nyilatkozatok, amelyek a közterület-felügyeletek által hivatkozott kamerák megfelelőségére, és ezen keresztül a közterület-felügyeleti eljárás jogszerűségére hivatkoznak. Nem veszik ugyanis figyelembe a közúti közlekedésről szóló törvény azon követelményét, miszerint a közterület-felügyelet csak akkor küldhet ki csekket az üzemben tartónak a rendszám alapján, ha az elkövető személye a helyszínen nem válik ismertté, és a szabályszegést a külön jogszabályban meghatározott technikai eszközzel rögzítették – ebbe a kategóriába az autóklub ismeretei szerint jelenleg csupán a Véda kamera tartozik.

Ám a közterület-felügyeletek akkor sem jogosultak bírságolni, ha Véda berendezéssel készítenek felvételt, mindössze annyit tehetnek, hogy továbbítják az adatokat a rendőrségi központba – emelték ki. Amennyiben viszont mégsem Véda kamerát üzemeltetnek, akkor ugyan valóban jogosultak csekket küldeni az üzemben tartónak, ha azonban a bírságolt nem fizet, csak a helyi rendőrség jogosult lefolytatni a közigazgatási hatósági eljárást.

Az Autóklub ugyanakkor azt is hangsúlyozta közleményében, hogy a befizetett bírságot nem lehet visszakövetelni a közterület-felügyelettől.

Kapcsolódó címkék: bírság