„A főpolgármester szokásos pénteki sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy mostanában úgy bünteti a közterület-felügyelet a fővárosi autósokat, hogy új KRESZ-táblákat helyez ki a már megszokottak helyett, az adott helyszínre pedig kamerát irányít” – írja HírTv oldala. Mi annyit tennék hozzá, hogy nem feltétlenül régi táblák helyett kellett új, hanem megváltozott a forgalmi rend, ezért volt szükség a jelzésekre, ahogy ebben a cikkében is bemutatta a Vezess.

Ennél azonban fontosabb, hogy Tarlós kifejtette: a felügyelet csak akkor bírságolhat, ha ellenőre a helyszínen tartózkodik, kamerafelvétel alapján nem. A városvezető a bírság ötvenezres összegét is sokallja, ezért arra biztatta a sofőröket, hogy senki ne fizesse be a büntetést, később, az ügy következő szakaszában – ha kérésre a rendőrséghez kerül az ügy – ott sokkal racionálisabban járnak majd el.

„Ez egy tarthatatlan állapot, ilyen a világon nincs, különösen azért, és a jelenleg rendelkezésemre álló információk alapján arra biztatom azokat, akik ilyen papírt kapnak, hogy ha kamera alapján megbüntetik ötvenezer forintra, ne fizessék be, ugyanis ehhez csak akkor lenne joguk, ha a közterület-felügyelő ott állna, megállítaná, lepapírozná és adminisztratív módon legalizálná a dolgot, csak akkor lennének jogosultak büntetni” – mondta a városvezető.

Kötelező haladási irány

Kötelező haladási irány

Mint arról a Vezess is több cikkben beszámol a Közterület felügyelet több kereszteződést is ellátott kamerákkal, amelyek automata rendszer segítségével a rendszám alapján küldik a bírságot a jármű üzembentartójának. A rendszer egy hónap leforgása alatt a harmadik kerület két kereszteződésében 203 150 000 (igen, kétszázhárommillió!) forintnyi bírságot osztott ki. Volt olyan autós, aki 15 csekket kapott, darabonként 50 000 forintól.

Fura Tarlós István kijelentése, mert a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra (és kanyarodásra)  és a korlátozott övezetere vonatkozó szabályok  figyelmen kívül hagyása miatt évek óta büntethetnek a Közterület-felügyelet emberei a megfelelő kameraképek birtokában.  Úgy tudni, a fenti szabálytalanságok nem szabálysértési bírsággal, hanem közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések. A 156/2009. (VII.29.) számú kormányrendelet a közigazgatási bírság összegét 50 000 forintban határozza meg a kötelező haladási irány megszegése esetében és 30 ezer a másik két esetben, alternatív összeg nincs.  A bírság objektív alapon is kiszabható, így ha a járművezető nem ismert, az üzembentartó köteles kifizetni az összeget.

Megkérdeztünk a Közterület-felügyeletet is az üggyel kapcsolatban, amennyiben kapunk választ, bővítjük a cikket. Kíváncsian várjuk, kinek van igaza!