A Magyar Gumiabroncs Szövetség tapasztalatai szerint sokan nincsenek tisztában a gumik oldalfalán olvasható DOT jelölés pontos jelentésével, illetve ezzel kapcsolatosan, hogy meddig vásárolható meg, illetve használható egy abroncs biztonságosan. Sokan az „idei” abroncsot keresik, pedig a gumiabroncs nem gyorsan romló áru, hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni!

A DOT-szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. A 3811 például 2011. év 38. hete.

dotszam

A közlemény rámutat: az abroncsok élettartama 10 év, de az előírt körülmények között tárolt és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Vagyis, egy nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár.

Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a „frissen gyártott”, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az „új” megnevezés.

Azért számít újnak egy ötesztendős abroncs, mert a gyártás során speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat. Így több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.

Persze egy jó állapotú 6 éves abroncs is értékesíthető, azzal a megjegyzéssel, hogy még 4 évig javasoljuk használni.

Kíváncsi vagy 2017-ben melyik új abroncsot érdemes megvenni? Kattints a legfrissebb teszteredményekért!