Több métert repült a levegőben egy autójának oldalablakán kicsúszó fiatalember, mielőtt szántóföldre csapódott. Testvére használta a biztonsági övét, ő karcolások nélkül szállt ki a Citroenből. A sofőrt az elsődleges adatok alapján súlyos sérüléssel szállították a zalaegerszegi kórházba – az eset vasárnap történt Pácsony és Olaszfa között.

Vélhetően a sofőr is könnyebben megúszta volna a balesetet, ha be van kötve, de hazánkban még mindig sokan vezetnek a biztonsági öv használata nélkül. Erre mutat rá a rendőrség legutóbbi akciója is. Az európai társszervekkel egy időben, március 17. és március 19. között végzett háromnapos akció során 3728 alkalommal állapították meg a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztását.

Az egyenruhások a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak használatát ellenőrizték kiemelten. A rendőrök 3653 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 3100 esetben – a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 67 alkalommal nem használták, míg 8-an bukósisak nélkül közlekedtek.

Az akció során egyéb jogsértésekre is fény derült, amit szintén nem hagytak szó nélkül, a hatóságok 44 alkalommal intézkedtek közbiztonsági jellegű jogsértések miatt, ebből 5 esetben körözött személyt fogtak el.