Bár egyre nő az ázsiai cégekhez köthető modellek népszerűsége a flottaautók között, a toplista élére német modell került, míg a kistehergépjárművek esetében csak európai márkák lettek dobogósak –derül ki az Arval saját flottájának elemzéséből.

A cég ügyfelei körében a Ford Focus dízelmotorral szerelt kombi változata volt 2016 legnépszerűbb flottaautója. Második helyen a Suzuki SX4 végzett 1.6-os benzinessel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Škoda Octavia dízelmotorral szerelt változatai állnak.

Jelentős volt az érdeklődés a KIA- és a Nissan-modellek iránt is, de TOP 10-ben van a Toyota, illetve annak prémiummárkája, a Lexus. A flottaautót használó vezetők kedvence a BMW 3-as lett, de a 2015. évhez képest többen rendeltek C-osztályos Mercedest is.

A hazai vállalatok a színválasztás tekintetében még mindig konzervatívak: a fehér, a fekete
és a szürke hegemóniája jellemezte a flottapiacot. Ez nemcsak unalmas, de mint Hegedűs Péter, az Arval regionális operációs vezetője rámutat, veszteséget is okozhat. „A több tucat vagy akár százas nagyságrendben visszaérkező, egyszínű modellek ugyanis csak nyomott áron értékesíthetők.”

ARVAL_flotta_image (1)A flottakezelő tapasztalatai szerint az újonnan üzembe helyezett és a tartós bérletbe adott gépjárművek száma folyamatosan nő, 2016-ra pedig a hazai flottakezelt gépjárművek száma meghaladta az 50 ezer darabot. A cégek elmozdultak a flottamenedzsment teljes kiszervezése, illetve a digitális nyomon követési rendszerek irányába. Itthon elsősorban a vállalat anyagi lehetőségeihez igazítják a modernebb járműparkra való váltást, de különösen a kisvállalati szegmensben, gyakori jelenség az elöregedett járműpark.

Áruszállítás kapcsán a hazai vállalatok többsége európai márkákat választott 2016-ban: az Arvalnál a teherszállító autók között is a Ford lett az első a Transittal, második helyen az Opel Combo végzett, míg harmadik helyen a Fiat Ducato szerepel.