Európa mintegy 27 országában biztonsági öv ellenőrzésekkel találkozhatnak az autósok – tájékoztat meg a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. A razzia kifejezetten a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági ülés használatának ellenőrzésére irányul, de más jogsértés észlelése esetén (pl. ittas vezető tetten érésekor) is eljárnak a rendőrök.

Európa-szerte hétfőtől vasárnapig (azaz március 13-tól 19-ig) tartanak az ellenőrzések. Az egyes országok ugyanakkor önállóan választják meg azokat a napokat, amikor a saját ellenőrzéseiket végrehajtják. Magyarországon március 17. és 19. között, azaz péntektől vasárnapig tartanak a fokozott ellenőrzések.

Az akció országos szintű, ennek megfelelően a fővárosban, valamennyi megyében és a gyorsforgalmi utakon is számítani kell ellenőrzésre.

Magyarországon az övhasználat aránya az elmúlt másfél évtized során jelentősen fejlődött, hiszen a 2001. évi mintegy 50%-os átlagos értékről évtizedünkben 80% fölé nőtt. A 2015. évi megfigyelések ugyanakkor azt mutatták, hogy a korábbi évek szinte folyamatos növekedése megtorpant.