Nem csak az autóipar fejlődik váratlanul nagy tempóban, a közlekedést hamarosan nem csak az elektromos autózás vagy az önvezető járművek változtatják meg gyökeresen, hanem az okosutak bevezetése is, amiknek használatára már sokkal inkább oda kell figyelni.

Az új technológiának köszönhetően a szakértőknek a legkülönbözőbb véleménye alakult ki, egyesek szerint az okosutaknak köszönhetően kevesebb lesz a torlódás, a közelekdés így sokkal dinamikusabb és hatékonyabb is lesz. Ugyanakkor a forgalmi viszonyoknak megfelelően folyamatosan változó jelzések egyes sofőröket összezavarhatnak majd, ezzel több balesetet okozva.

Hiszen az okosutak egyik legfőbb újítása, hogy a forgalom változásait érzékelve tudják az arra érkező autósokat más irányokba terelni, ha például baleset van az előtte lévő szakaszon, végső esetben pedig megnyithatják a leállósávokat is. A dugók elkerülésével pedig kevesebb károsanyag jut a levegőbe. Mindezt a pálya mentén felszerelt kamerák és érzékelők segítségével valósítják meg.

Holiday travel rush congests roads in Chinese cities

Több, mint 300 kilométernyi okosút épült ki az elmúlt évek során Angliában és Walesben, több autópálya is az új technológiával korszerűsödött. Az ezt követő években pedig újabb 320 kilométernyi intelligens szakasz építésa kezdődik meg.

Mivel az intelligens utak elterjedésével a szabálysértések száma is növekedni fog, ezért azt javasolják, hogy a megbüntetett autósokat újra kell képezni majd, hogy az okosutakat megfelelően tudják használni.

Itthon is hamarosan megépül az első intelligens út, ősszel kezdik meg a munkálatokat a Zalaegerszeget és Balatonszentgyörgyöt összekötő R76-os gyorsforgalmi út megépítését.

Kapcsolódó címkék: jogosítvány KRESZ okosutak vezetés