Az okostelefonok és más eszközök vezetés közbeni zavaró hatása csökkenti az éberséget, így veszélyezteti a vezetőt, az utasokat és a közlekedés többi résztvevőjét. Egy ÖAMTC-tanulmány szerint a járművezetők 76 százaléka nem tud időben megállni egy váratlan akadály előtt, mivel valami más eltereli a figyelmét. Főként a tapasztalatlan, fiatal vezetők tartoznak a veszélyeztetett csoportba.

A Samsung és az ÖAMTC közösen kifejlesztette a „Samsung Drive” VR-alkalmazást, hogy felhívja a kezdő sofőrök figyelmét erre a kockázatra. A VR szemüveg segítségével a felhasználók megtapasztalhatják, hogy milyen könnyen balesethelyzetbe kerülhetnek, és szembesülhetnek a lehetséges következményekkel.

Az új technológia rendkívül valósághű 360°-os tartalmat nyújt az utakon előforduló veszélyes helyzetekről. A Gear VR szemüveget viselve a felhasználó a volán mögött találja magát. Így a tanulóvezetők biztonságos és virtuális környezetben fedezik fel például az okostelefonok figyelemelterelő hatásának veszélyeit.

Gregor Almássy, a Samsung Electronics Austria vállalati marketing és ügyfélszolgálati igazgatója szerint: „Sok minden elmagyarázható elméletben, de vannak olyan helyzetek, amelyeket meg kell tapasztalni a megértéshez. A Gear VR segítségével az emberek intuitívan tanulnak egy adott helyzet tapasztalataiból. A virtuális valóság alkalmazási területei, ahol ez a technológia segíthet az embereken, szinte korlátlanok.”

A Samsung szemüvegét 2017 nyarától képzési célokra is fogják használni. Az év során a VR oktatófilmbázisát további témákkal egészítik ki, mint például „vezetés a te szemeddel”, „így nézz át helyesen a vállad fölött” vagy „hogyan nézzünk körül motorozás közben”.

„Szeretnénk a virtuális valóságot minden résztvevőnk számára elérhetővé tenni. Az ÖAMTC Fahrtechnik ezen innovatív és úttörő technológia segítségével hívja fel a figyelmet bizonyos kritikus közúti helyzetekre. Oktatóink útmutatásai alapján a foglalkozásokon a tanulók megtapasztalják, hogy mindössze egyetlen másodpercnyi figyelemelterelés mekkora hatással lehet a féktávolságra” – mondta Franz Schönbauer, az ÖAMTC Fahrtechnik vezérigazgatója.

* a Samsung Gear VR-szemüvegbe egy kompatibilis okostelefont kell helyezni, aminek a képernyőjét az eszköz virtuális valósággá szélesíti.