Mintegy 2,2 milliárd svéd koronás, azaz 35,66 milliárd forintos beruházási értéket képvisel az a Zenuity névre keresztelt vegyesvállalat, amelyet két svéd cég: a Volvo Cars és az autóipari biztonsági technológiák beszállítójaként ismert Autoliv hozott létre. Utóbbi pénzzel és eszközökkel, a Volvo pedig szellemi tőkével és humán erőforrással száll be a fele-fele arányú buliba.

A kezdetben 200 alkalmazottat foglalkoztató vállalatot középtávon 600 fősre kívánják bővíteni a partnerek. A cég 2017 első felében megkezdi működését Göteborgban, Münchenben és Detroitban.

Mindkét cég rendelkezik már saját fejlesztésű vezetőtámogató megoldásokkal, amelyeket bevisznek az új cégbe, hogy ezekre alapozva dolgozzák ki az új technológiákat. A Zenuity már 2019-ben piacra bocsátja első vezetőtámogató rendszereit, és nem sokkal később autonóm mobilitási termékekkel is előállnak.

A Volvo Cars nem élvez prioritást a fejlesztések hasznosítása terén, ugyanolyan jogokkal alkalmazhatja a termékeket, mint bármely egyéb piaci szereplő – az egyetlen különbség, hogy ők nem az Autoliven keresztül fogják megvásárolni azokat, hanem közvetlenül férnek hozzá a rendszerekhez.

A Zenuity elnök-vezérigazgatója az a Dennis Nobelius, aki többek között a teljes új 90-es termékcsalád és az azt megalapozó platform fejlesztését is vezette.