“Nagyon erős az új motor, pedig nyolcszáz köbcentivel kisebb, mint tavaly, de így is legalább ugyanazt a teljesítményt tudja” – jelentette ki Szalay Balázs kedd délelőtt a Hősök terén megtartott magyarországi ünnepélyes rajtnál.

Az Opel Mokka pilótájának elmondása szerint nagyon jól tudják, mi vár rájuk, hiszen huszonkettededszer vesznek részt sivatagi ralin, ebből negyedszer az Africa Race-en.

Bunkoczi László saját bevallása szerint idén ugyanazt a teljesítményt tudta elérni a fizikai teszten, mint tavaly, de mivel közben egy évvel idősebb lett, ezért ezt nem tartja rossz eredménynek. “Megérdemelnénk, hogy odaérjünk a dobogóra” – fogalmazott a navigátor, aki annak örül, hogy ezúttal ismét ott lesz a mezőnyben a csapat versenykamionja is, melyet Darázsi Zsolt vezet majd, és Szalai Norbert lesz a navigátora.

“Nagyon erős lesz így a csapatunk. Darázsi Zsoltékkal tizenharmadik vagy tizennegyedik éve járjuk együtt a világot, versenyzünk együtt, rájuk fért már, hogy újra velünk indulhassanak” – jegyezte meg Bunkoczi László. A Szalay, Bunkoczi duó az afrikai sivatagi viadalon 2014-ben a 18., idén a 13. helyen végzett, tavaly pedig kiesett.

Az MAN-kamiont vezető Darázsi Zsolt legutóbb Dél-Amerikában állt rajthoz, majd három évet kihagyott, a mostani Africa Race nagyjából a tizedik versenye lesz. Az eddigi legjobb eredménye még a Dakaron egy szakasz-negyedik pozíció, összetettben pedig egy 16. hely volt.

“Már régóta szerettem volna visszatérni Afrikába, mert itt sokkal több a dűnés rész, ami nekem jobban tetszik” – vallotta be a pilóta, aki az elsődleges célnak azt tekinti, hogy végigérjenek, a többi szerinte már a technikán múlik majd. “Azért szeretnénk megszorongatni Kovács Mikiéket” – fűzte hozzá Darázsi.

Az Africa Race harmadik magyar egysége ugyanis a Scaniával induló Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió lesz, akik nyolcadszor versenyeznek Afrikában, és a kamionok között egyértelműen az első helyre törnek. “Győzni megyünk Afrikába, nem nézelődni” – foglalta össze a lényeget Kovács Miklós pilóta, aki többször végzett már dobogós helyen Afrikában, sőt 2010-ben nyert is.

A következő Africa Race-en 49 autó, 52 motor és 10 kamion áll rajthoz. A gépátvételt csütörtökön tartják Monacóban, ahonnan egy nappal később indul útnak a mezőny. A versenyzők Marseille-ből december 31-én kelnek át Afrikába, és a szilvesztert is a hajón töltik. Ezt követően Marokkót és Mauritániát átszelve, mintegy 6500 kilométer megtétele után január 14-én érkeznek meg a szenegáli Rózsaszín-tó partján kijelölt célba.