Öt milliárd svéd koronát (160 milliárd forint) sikerült összegyűjtenie három svéd intézményi befektetőtől a Volvo Cars-nak, hogy jelezze a piac felé tőkeerejét, és ezzel egy lépéssel közelebb került régi céljához, a tőzsdei kibocsátáshoz. A zárt körben értékesített elsőbbségi részvénycsomagot két nyugdíjalap és egy biztosítótársaság vásárolta meg.

A Volvo Cars-t hét évvel ezelőtt, 1,8 milliárd dollárért vásárolta meg a kínai Zhejiang Geely Holdings az amerikai Ford Motor co.-tól. Akkor még veszteséges volt a vállalat, de a kínai anyacégnek végül sikerült nyereségessé tennie a márkát, miután új gyártóegységekbe és modellekbe fektetett.

A Zhejiang Geely Holdings a közvetlen közeljövőben még nem tervezi a Volvo Cars tőzsdei bevezetését – mondta a kínai tulajdonos szóvivője kedden, de hozzátette ez egy újabb lépés ahhoz a kifejezett törekvésükhöz, hogy részvénytársasággá váljon a vállalat.

A Volvo Cars várhatóan megdönti a tavalyi, darabszámban mért értékesítési rekordját: az idén az év elejétől novemberig 473 ezer 528 autót adott el.