Európában egy héten át, Magyarországon pedig 2016. december 16 és 18. között tartottak azok a közúti ellenőrzések, melyet a TISPOL (European Traffic Police Network) szervezett. Az „Alcohol and Drugs” kampány a kilencedik, egyben utolsó volt az idei TISPOL európai ellenőrzések sorában.

Az ellenőrzés kifejezetten a szeszesitaltól, illetve bódító hatású szertől befolyásolt állapotban lévő vezetők kiszűrésére irányult. Az akcióban 27 európai ország rendőri szervei vettek részt. A nemzetközi eredmények még nem ismertek, de Magyarországon a rendőrség már összesítette a TISPOL ellenőrzés adatait.

Az akció három napja alatt 29 676 gépjármű vezetőjét ellenőrizte a rendőrség. Közülük 103 fő ellen indult büntetőeljárás ittas járművezetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, míg további 57 fő esetében – 0,15 mg/l légalkohol értékű, vagy annál alacsonyabb szintű ittasság miatt – közigazgatási eljárást indítottak. Bódult állapotban történő járművezetés megalapozott gyanúja miatt a rendőrök 3 járművezetővel szemben kezdeményeztek büntetőeljárást.

A hétvégi akció során a nem gépi meghajtású járművek vezetőit is ellenőrizték (kerékpárosokat, állati erővel vont járművek vezetőit stb.). Az utóbbiak közül 371 fővel szemben alkalmaztak alkoholszondás ellenőrzést és 13 fő esetében a szonda szabálysértési szintű ittas befolyásoltságot állapított meg.

Érdemes tudni, biztonságos vezetést kizáró hatása nem csak kábítószereknek van, hanem bizonyos gyógyszereknek és gyógykészítményeknek is, különösen az erősebb fájdalomcsillapítók és nyugtatók tartoznak ebbe a körbe.