Az Ubert a világ nagy részén csak alternatív személyfuvarozó szolgáltatásként ismerik, pedig a San Franciscóból útjára indult cég az autonóm közlekedés terén is komoly ambíciókat dédelget – a kettő persze összefügg egymással, hiszen nincs gazdaságosabb egy sofőr nélkül működő taxiszolgálatnál.

A cég a közelmúltban a Volvóval kötött szerződést az önjáró technológiát befogadó autók szállítására. Bár a svéd gyártónak van saját autonóm mobilitási programja, ebben az esetben az Uber saját technológiáját építette be a kocsikba.

A kísérleti közúti szakasznak januárban kellett volna megkezdődnie, de végül már tegnap elindult a projekt. Ekkor rögzítették az alábbi felvételt:

Jól látszik, hogy az autó fékez ugyan, de simán áthajt a piroson, méterekre a zebrán átkelni készülő gyalogostól. A hatóságok azonnal megtiltották az Ubernek a  kísérletek folytatását, amíg ki nem vizsgálják a történteket.

Az Uber időközben közleményt adott ki, amelyben azt állítják: a kérdéses autó nem is vett részt a projektben, azt ember vezette, és ő hibázott, már ki is rúgták.

Az Uber egyébként nem kért engedélyt a vezető nélkül közlekedő autók közúti tesztelésére, mert indoklásuk szerint még nem tartanak abban a fázisban, hogy teljes emberi felügyelet nélkül működjön a rendszer.

A hivatalos verzió szerint így kellene működnie a dolgoknak:

a videó a hirdetés után indul