A változtatásra azért volt szükség, mert az autósok P+R parkolónak használták a környéket, ami miatt a helyiek panaszkodtak – írta a Napi.hu.

A díjköteles parkolás munkanapokon 8-18 óra között tart. A Vágóhíd utca és környékén maximum 3 órán át lehet várakozni, míg a József Attila-lakótelepen nincs időkorlát. A várakozási díj mértéke mind a két terület esetében 175 forint óránként, amelyet a szokásos módon az automatánál, vagy valamilyen kényelmi szolgáltatással, például mobilon lehet kiegyenlíteni.

Az új fizetős utcák

József Attila-lakótelep: Ecseri út – Epreserdő utca – Ifjúmunkás utca – Pöttyös utca – Dési Huber utca – Toronyház utca – Csárdás köz – Egyetértés utca – Távíró utca – Üllői út szervizútja által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket, valamint a Ferde utcát, a Távíró utcának az Egyetértés utca és Dési Huber utca közötti szakaszát és az Üllői út szervizútjának a Távíró utca és Ferde utca közötti szakaszát is.

A Vágóhíd utca környéke: Nagyvárad tér – Vágóhíd utca – Soroksári út – Haller utca által határolt terület kivéve a Haller utcát, amely korábban már várakozási övezet része volt, valamint az Albert Flórián utca – Vágóhíd utca és Könyves Kálmán körút közötti szakasza, a Lenkei János utca – Vágóhíd utca és a Szent László Kórház közötti szakasza, továbbá a Fehér Holló utca – Vágóhíd utca és a Szent László kórház közötti szakasza.

Az érintett területeken 34 darab, billentyűzettel ellátott automatát helyeztek el. Ennek az a célja, hogy a rendszámmal ellátott jegyekkel könnyebben ellenőrizhető az úgynevezett “5 perces szabály”, vagyis ha valakit azért büntetnek meg, mert éppen az automatánál van.

Ráadásul a József Attila-lakótelepen egy kísérleti övezetet vezetnek be: az automaták az előírt távolság kétszeresére helyezkednek el, de az autósoknak 10 percük van megvenni a jegyeket. Az automaták közötti nagyobb távolság miatt a mobilparkolást segítő, zónakódokkal ellátott tájékoztató táblákat helyeznek ki.