A Lazard és a Roland Berger “Globális Autóipari Beszállító” című 2016-os tanulmányában megszólaló elemzők az idei évre a piac megtorpanását várják.

A tanulmány során több mint hatszáz nemzetközi autóipari beszállító teljesítménymutatóit vizsgálták meg, amely alapján látható, hogy az autóiparban 2010-ben elindult növekedés – melynek haszonélvezői a beszállítók voltak – megtorpant.

Az árbevétel 2015-ben már jóval alacsonyabb volt, mint korábban. A Lazard és Roland Berger közös tanulmánya szerint a globális járműgyártás 2016-tól mérsékelten, éves szinten mintegy két százalékkal fog nőni.

A teljes piac értéke a 2015-ös 700 milliárd euróról várhatóan 850 milliárd euróra nő 2025-re, de a profit eloszlása a meglévő szegmensek és akár új piaci szereplők között lényegesen módosulni fog.

Az egyre bonyolultabb és költségesebb erőátviteli berendezések, valamint az e-mobilitás lassú elterjedése miatt a beszállítók üzemi eredménye az iparági átlag alá, 6,9 százalékra csökkent. Ezzel szemben az alvázak beszállítói profitáltak a gépjármű-vezetést támogató rendszerek elterjedéséből és 7,7 százalékos üzemieredmény-növekedéssel a gumiabroncs-gyártók mögé kerültek az iparági ranglistán.