Szeptember második hétvégéjén rendezik a Magyar Bajnokság hatodik futamát, a 42. Kassa Rallyt, amely a szlovák bajnokság utolsó versenye.

A szlovák bajnoki koronáért egyébként a cseh Pavel Valoušek és a lengyel Grzegorz Grzyb küzd majd meg a Rozsnyó és Kassa környékén kijelölt pályákon. A Magyar Bajnokság, már a legutóbbi futamon, Veszprémben eldőlt, hisz Herczig Norbert és Bacigál Igor három futammal az évad vége előtt megvédte a 2015-ben megszerzett bajnoki címet.

A második helyért azonban szoros versenyfutás várható, hisz a jelenleg második Balogh János és a 10. Velenczei Ádám között 37 pont a különbség, és tudva azt, hogy mindenkinek kötelező mínuszolnia két futamot, még fenekestül felfordulhat a tabella. Herczigék csak előfutóként, egy veterán Škoda Fabia Monte Carlóval vesznek részt a versenyen, így mindenki az idei első futamgyőzelméért hajt az élmezőnyben, úgyhogy egy szó, mint száz, parázs csata várható!

Balogh János N csoportos bajnoki címe csupán formalitás, a miskolci pilóta Kassán felteheti a koronát az idei teljesítményére. A szécsényi és miskolci kontingens, azaz Vincze Ferenc, Velenczei Ádám, Spitzmüller Csaba, Hadik András és Kazár Miklós a helyismeretük miatt biztosan előnyben lesznek a mezőny többi tagjához képest, míg a hétszeres bajnok Ifj. Tóth János a székesfehérvári teljesítménye okán – a kieséséig komoly csatára késztette Hercziget – lehet bizakodó a Kassa Rallyt megelőzően. A nevezési listán összesen 14 R5-ös autó és 4 WRC szerepel, ami megint csak garanciát jelent egy jó kis derbire!

Péntek déltől a hivatalos bemelegítésen autózhat a 107 párost számláló mezőny, egy majd 1,5 km hosszú pályán, amely Ósvacskány/Čakanovce és Ránkfüred között terül el.

A rendezők megújították a verseny útvonalát, hisz szombaton, Rozsnyó környékén futnak a gyorsasági szakaszok. Az első nap a Stósz/Štos (17.3 km), Dénes/Uhorna (11.3 km) és Rozsnyó/Rožňava (6.8 km) gyorsaságik szerepelnek az itinerben. Az itteni három szakaszon kétszer halad majd át mezőny. Szombaton az első gyorsasági 13 óra 43 perckor rajtol el.

MISK7508

A szombati nap gyorsasági össztávja 70 km. Érdekesség, hogy ezek a szakaszok legutóbb 20 évvel ezelőtt szerepeltek a Kassa Rally útvonallapján, így elviekben mindenki számára egyenlők lesznek a feltételek a mezőnyben.

A második nap a szlovák másodosztály 14 és az ORC 4 párosa is csatlakozik a mezőnyhöz. Az Eszkáros/Skároš (8.2 km), Ránkfüred/Herľany (13.15 km) és Regeta (9.8 km) szakaszokon kétszer autóznak majd a pilóták és navigátoraik, majd délután fél négykor Eszkároson még egyszer egymásnak feszülnek a versenyzők, hogy kiderüljön, ki volt a leggyorsabb a Power Stage-en.

Vasárnap ismét csak 70 gyorsasági kilométer szerepel az útvonallapon és reggel 8:55-től egészen délután 16:30-ig tart majd a verseny. A célceremóniának a szokásoknak megfelelően Kassa belvárosa ad otthont.

További részletek a  verseny honlapján, az eredményeket itt lehet élőben követni.

 

Szöveg: Vörös Gergely

Fotó: Szabó-Jilek Ádám