A Ford néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy autonóm (önmagukat vezetni képes) gépkocsiból álló közösségi járműflottát szeretne felállítani. A kijelentést a szakértők nagy elismeréssel fogadták, azonban rögtön érkezett rá egy licit – méghozzá a legváratlanabb helyről.

Az Airbus illetékesei ugyanis bejelentették, hogy ugyanezt kívánják megvalósítani, ám a levegőben.

Terveik szerint akár tíz éven belül piacra kerülhetnek az önműködő, röpképes járművek, amelyek embereket vagy árukat tudnának szállítani.

Megavárosok ma és 15 év múlva. Egyre többen élnek urbánus környezetben, a dugók egyre súlyosabbak lesznek

A terv részletei nem ismertek, na nem azért, mert az Airbusnak nincsenek elképzelései, hanem mert a jogszabályok jelenleg a világ egyetlen városában sem tennék lehetővé a pilóta nélküli repülő szerkezetek közlekedését. Ennek a megoldása legalább akkora kihívás, mint a biztonságos, összehangolt repüléshez szükséges érzékelő- és motortechnológiák kifejlesztése.

Az Airbus mindenesetre úgy gondolja, már jövőre elkészíthetik a tervezett jármű első prototípusait, és akár tíz éven belül megkezdődhet a repülő robottaxi kereskedelmi felhasználása.

Skyways projekt Szingapúrban. Automatizált csomagszállítás az egyetem és a teherkikötő között, illetve a campuson belül

Skyways projekt Szingapúrban. Automatizált csomagszállítás az egyetem és a teherkikötő között, illetve a campuson belül

A fejlesztés egyik lehetséges irányát jelzi a 2017 derekán üzembe álló, szingapúri kísérleti Skyways rendszer, amely a helyi egyetemi campuson belül biztosít csomagszállítást nyolc-légcsavaros drónokkal. Ha ez a rendszer működőképesnek bizonyul, az a jogi akadályokat is segíthet elgörgetni a projekt útjából.