Eldőlt a magyar ralibajnokság, pedig még nincs vége az évadnak. Székesfehérváron is a Herczig Norbert – Bacigál Igor páros végzett az élen, megszerezve idei ötödik győzelmüket. A škodás egységet a királyok városában, akár csak Miskolcon, az Ifj. Tóth János – Szőke Tamás duó dolgoztatta meg a győzelemért. A peugeot-s páros egészen a 7. szakaszig vezette a versenyt, és csak egy defekt miatt voltak kénytelenek átadni az első pozíciót a nyolcadik szakaszon. Már a lassú defekt is épp elég bosszúságot jelenthetett a hétszeres bajnoknak és navigátorának, de a következő, bakonycsernyei gyorsaságin Janika elmért egy féktávot és kiütötte a Peugeot 208 R5 jobb hátsó futóművét, így az idei szezonban másodjára zártak pont nélkül bajnoki fordulót.

Herczig Norbert köszönte szépen és élt a felkínált lehetőséggel: 2015 után ismét megnyerte a Székesfehérvár Rallye-t és idei ötödik győzelmével megszerezte pályafutása harmadik, zsinórban a második abszolút bajnoki címét. A 40 éves pilóta egyébként elképesztő fölénnyel dominálta az idei évet, hisz legutoljára 2008-ban volt arra példa, hogy valaki öt futamot nyerjen sorozatban, sőt Janika 1997-es sikere óta nem volt arra példa, hogy valaki ilyen korán megnyerje a magyar bajnokságot. Úgy tűnik, hogy július 31. a háromszoros bajnokok napja, hisz 19 évvel ezelőtt Ifj. Tóth, most pedig Herczig ünnepelhette a harmadik címét ezen a napon.

 

SAE_4346_

Székesfehérváron az újdonsült bajnok mögött Hadik András és Kertész Krisztián állhatott fel a dobogó második fokára. A miskolci pilóta idén már harmadjára bérelte ki magának a dobogó középső fokát, igaz a mostani ezüsthöz az is kellett, hogy az addig három szakaszgyőzelmet bezsebelő és a dobogós pozíciót magabiztosan őrző Velenczei Ádám az utolsó szakaszon hibázzon és az árokban fejezze be a 9. Székesfehérvár Rallye-t.

A bronzérmet Spitzmüller Csaba és Béres László szerezte meg az R4-es Mitsubishi Lancer EVO X-szel. A 2008-as bajnok utoljára a 2014-es Miskolc Rallye-n állhatott dobogóra, így egy 2 és fél éven át tartó rossz sorozatot szakított meg a mostani harmadik helyezésével.

Székesfehérváron Ifj. Vincze Ferenc végzett a negyedik helyen. A szécsényi pilóta egyik szeme sírt a másik pedig nevetett a Mátyás király körúton felállított célban, hisz az utolsó, tizedik szakaszon defektet kaptak társával, Kuti Péterrel. A mitsubishis versenyző így nem tudott harcolni a Power Stage-es pontokért, de Velenczei hibája miatt megőrizte az összetettben elfoglalt pozícióját.

IMG_0101

IMG_0278

Az első ötöt Balogh János és Holczer Dániel zárta az N csoportos Mitsubishi Lancerrel. A 3-as kategória címvédői, akár csak Herczigék a nagy abszolútban, idei ötödik győzelmüket aratták a géposztályukban, így karnyújtásnyi közelségbe került számukra az újabb bajnoki cím, melyet már a következő, kassai futamon bebiztosíthatnak majd. Az N csoportban egyébként Matics Mihály végzett a második, míg Osváth Péter a harmadik pozícióban.

Baloghék mögött Kazár, Botka, Trencsényi, Ollé volt a további sorrend, míg az első tízet a CEZ, azaz a FIA Közép-Európai Zóna Bajnokság pontjai miatt Magyarországra látogató Vlastimil Majercák zárta a Ford Fiesta R5-össel.

A 2WD Kupában a BMW M3-sal versenyző Tőzsér Áron szerezte meg a győzelmet a peugeot-s Klausz Kristóf és a hondás Alberti Szabolcs előtt, míg az ORC-ben az idei harmadik futamgyőzelemét bezsebelő Gyarmati Ariel bizonyult a leggyorsabbnak.

A Rallye2 Bajnokság székesfehérvári fordulóján a helyi illetőségű Ifj. Fogarasi Atilla zsebelte be futamgyőzelmet. A másodosztály kiegyensúlyozottságát jól mutatja, hogy az ötödik futamon a hondás pilóta személyében már a negyedik különböző győztest köszönthettük.

Videók a versenyről:

 

A 2016-os Székesfehérvár Rally végeredménye:

Herczig Norbert – Bacigal Igor
#1 Škoda Fabia R5
1:03:38.0
Hadik András – Kertész Krisztián
#5 Ford Fiesta R5
1:04:28.1+50.1
Spitzmüller Csaba – Béres László
#4 Mitsubishi Lancer Evo X R4
1:05:06.7+1:28.7
Vincze Ferenc – Kuti Péter
#9 Mitsubishi Lancer Evo IX R4
1:05:20.6+1:42.6
Balogh János – Holczer Dániel
#2 Mitsubishi Lancer Evo IX
1:05:25.4+1:47.4
Kazár Miklós – Ferencz Ramón
#6 Ford Fiesta R5
1:06:16.8
10.0
+2:38.8
Botka Dávid – Szeles Péter
#7 Citroën DS3 R5
1:06:27.2+2:49.2
Trencsényi József – Verba Gábor
#12 Ford Fiesta R5
1:06:35.8+2:57.8
Ollé Sándor – Czakó-Budai Annamária
#10 Ford Fiesta S2000
1:06:38.9+3:00.9

Az ORB párosai szeptember második hétvégéjén Szlovákiába látogatnak, hisz Kassa ad otthont a bajnokság következő futamának.

Szerző: Vörös Gergely

Fotó:Szabó-Jilek Ádám