A nem megfelelő kenőanyag rendkívül komoly károkat okozhat a motorban és az erőátviteli rendszerben, ezért különösen fontos, hogy vásárláskor ne csak a márka és a viszkozitás legyen szempont, hanem a megbízható forrás is.

Az elmúlt időszakban újabb nagy fogást könyvelhettek el a hatóságok, hektoliter számra kerültek elő ugyanis átcsomagolt motorolajok, valamint üres flakonok és hordók. Bár a bűnözők mindent megtettek, hogy hitelesnek tüntessék fel a termékeket, nem jártak sikerrel, készleteiket lefoglalták, és igen komoly büntetésre számíthatnak. Annak érdekében, hogy járműveinkbe csakis eredeti kenőanyagok kerülhessenek, az olajipari cégek folyamatosan fejlesztenek, sőt vásárlók számára is elérhető laborvizsgálatokkal segítenek kiszűrni a hamis készítményeket.

total-hologramos-zarjegy-1

Az újításokban egyértelműen élenjár a Total és Elf kenőanyagokat forgalmazó hazai cég, akik a magyar piacon egyedüliként, már 2013 októberében bevezették a hologramos zárjegyet, s ezzel gátat szabtak az ilyen és ehhez hasonló bűncselekményeknek. Szakembereik minden fórumon igyekeznek felhívni az autósok és a motorosok figyelmét az eredeti kenőanyagok jelentőségére, egyúttal óva intik a fogyasztókat a gyanúsan olcsón kínált kenőanyagok megvásárlásától, mert a pár ezer forintos megtakarítással több százezer forintos kárt kockáztatnak.

Mivel a kupakot és a flakont összekötő hologramos matrica kizárólag roncsolással távolítható el, a Total kenőanyagok és csomagolásaik hivatalosnak tűnő újrafelhasználása gyakorlatilag lehetetlen. Ettől függetlenül a vállalat munkatársai azt javasolják, hogy kizárólag hivatalos viszonteladótól vásároljunk kenőanyagot, feltétlenül kérjünk pontosan kiállított számlát, és győződjünk meg róla, hogy a jogszabály által előírt termékdíjat befizették.

total-hologramos-zarjegy-2

Emellett vizsgáljuk meg magát a csomagolást is! Ha a kiszerelés kupakján sértetlenül ott találjuk a jellegzetes, hologramos zárjegyet, biztosak lehetünk benne, hogy eredeti minőségű olaj van a flakonban.

A társaság azoknak is segítséget nyújt, akik már túl vannak a beszerzésen, de nem biztosak a megvásárolt olajok eredetiségében, vagy bármilyen minőségi gondjuk merült fel a termékekkel kapcsolatban. A vállalat nemzetközi laborjában olajvizsgálatot kínál szolgáltatásként, ahol összehasonlítják a mintát az eredeti összetevőkkel, és egyértelműen megállapítják, hogy tényleg saját üzemükből származik-e.

total-hologramos-zarjegy-7

Ez a laboratóriumi vizsgálat Magyarországról is igénybe vehető: a Total hazai képviseletéhez kell eljuttatni a mintát, akik 18 000 forint + áfáért elküldik a francia laborba.