A világ akkori legnagyobb autóipari cége, a General Motors a 80-as évek végén európai leányvállalatának, az Opelnek a motorgyártó kapacitását kívánta bővíteni. Tudatosan Közép-Európában keresett megfelelő helyet, mert az itteni alacsonyabb gyártási költségek nyilvánvaló versenyelőnyt jelentettek.

Már a magyar kormánnyal folytatott tájékozódó megbeszéléseken vetődött fel – magyar részről – egy autógyártó üzem létrehozása. A felvetést az Opel vezetői érdeklődéssel fogadták. Akkoriban az importautókat még jelentős vám- és illetékterhek sújtották, tehát a hazai gyártás egyértelmű piaci előnyökkel kecsegtetett. Végül a szentgotthárdi projekt kibővült egy – elsősorban a hazai piacra dolgozó – személyautógyárral, az erről szóló megállapodást 1990 júliusában írták alá a magyar kormány és az Opel képviselői.

A hivatalos kezdet 1991 januárjára datálódik. Ekkor jegyezték be a General Motors Autóforgalmazó Kft.-t, amely még abban a hónapban megkötötte az első tíz Opel márkakereskedői szerződését hazai partnereivel. Az Opel magyarországi jelenlétének történelmi pillanata volt, amikor 1992 márciusában Antall József miniszterelnökkel a volán mögött legördült a szalagról az első magyar autó, az első Opel Astra. Az első Astrát – amelyet az Opel a budapesti Közlekedési Múzeumnak ajándékozott – 1998-ig, ameddig a hazai gyártás tartott, több mint 80 ezer követte. És pár ezer Vectra is.

Szentgotthárdon azóta is készülnek motorok és hengerfejek a különböző Opel-modellekhez. Sőt, szinte napra pontosan húsz évvel az első magyarországi Opel-projekt bejelentése után az Opel újabb, félmilliárd euró értékű beruházást jelentett be, amelynek révén a világ egyik legkorszerűbb, legrugalmasabb motorgyára épült fel Szentgotthárdon alig több mint két év alatt.

Magyarországon az Opel a mai napig a legnépszerűbb márka, a statisztikák szerint Opelből fut a legtöbb a magyar utakon (több mint 480 ezer). Az elmúlt öt évben is az Opel adta el a legtöbb személyautót Magyarországon. A márka egész Európában nálunk a legnépszerűbb, itt a legnagyobb az Opel piaci részesedése (jelenleg 11,5%).

Az Opel Magyarország kereskedelmi szervezete 1991 januárja és 2015 decembere között összesen 404 425 autót értékesített. Szentgotthárdon 1992 és 1999 között 80 835 Opel Astra és 4404 Vectra hagyta el a gyártósort. Motorból 1992 júniusa óta 8 268 006 készült, hengerfejből pedig 1997 óta 6 364 051.