Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 1
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 2

Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában

Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 10
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 11
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 12
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 13
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 14
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 15
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 16
Fotó megosztása:
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 17

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 13. helyen végzett a szerdai nyolcadik szakaszon, ezzel összesítésben a nyolcadikról a kilencedik helyre, a kamionos Qualisport egység pedig negyedikről az ötödikre csúszott vissza és büntetésre számíthat a klasszikus Dakar-útvonalon haladó Afrika Race nemzetközi tereprali-versenyen.
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 18
Amodjar mindössze 4 kilométerre található a mauritániai Atar városától, amely már az afrikai Dakar-ralik idején is a legveszedelmesebb dűnés szakaszokat tartogatta a versenyzők számára. 
Az Opel Dakar Team megküzdött az elemekkel és a technikával: előkerült az ásó, ékszíjat is kellett cserélni.
“Rég volt olyan legutóbb, hogy majdnem ránk sötétedett a dűnék között, de nem is nagyon hiányzott. Végül ez nem történt meg, de így is nagyon kemény volt hét órát ülni a Mokkában, főleg úgy, hogy ástunk és szereltünk is közben. Nagyon megdolgoztunk azért, hogy most itt lehessünk a táborban” – mondta Szalay Balázs.  
    
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 19
A kamionos mezőnyben versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió Scaniája többször beragadt a dűnékbe, végül a csapat félbeszakította a napi menetet, és végül ötödik lett.
“A szakasz eleje egészen jól sikerült, a Kamazok nyomában mentünk, ráadásul úgy, hogy volt egy defektünk is. Amikor utolértük őket, azt láttuk, hogy bent állnak egy olyan területen, ahol velük együtt legalább egy tucatnyi autó volt beragadva a homokba. Mi megpróbáltunk kockáztatni, de ráfizettünk” – idézte a Qualisport Racing közleménye Kovács Miklós pilótát. 
“Egy másik helyen igyekeztünk átjutni, de elásta magát a kamion, és csak a csapatunk történetének eddigi legdurvább, több órán át tartó lapátolásával tudtuk kiszabadítani. Amikor nagy nehezen újraindultunk, röviddel később ismét beragadtunk, és az újabb ásózás után úgy döntöttünk, hogy nem akarunk a sivatagban éjszakázni. Bevállaltuk, hogy súlyos időbüntetést kapunk és inkább kijöttünk a szakaszról” – tette hozzá. 
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 20
A kamionos magyar csapat a negyedik helyen állt a szerdai versenynap előtt, most úgy ötödik, hogy a büntetéséről később dönthetnek. Noha a szakasz félbeszakításáért kapott időbüntetés előreláthatólag jelentős lesz, a trió harci kedve megmaradt: “Szó sincs arról, hogy tesztként fognánk fel a hátralevő szakaszokat. Kőkemény napok várnak mindenkire, bármelyik versenytársunk járhat úgy, mint most mi. Tudjuk, hogy csodák nincsenek, de amit csak tudunk, megteszünk a folytatásban is” – mondta a pilóta.
A kamionos kategóriában ismét Anton Sibalov nyerte a szakaszt a Kamazzal, tovább erősítve vezető pozícióját a kategória összesítésében. Márkatársát, Szergej Kuprijanovot ezúttal a cseh Tatra-ásznak, Tomas Tomeceknek sikerült maga mögé utasítania. Elisabete Jacinto a 4. helyen zárta a szakaszt, de így is őrzi a 3. helyet a Kamazok mögött.
Rossz napja volt a magyaroknak Afrikában 21
Az autósoknál a buggy-s Mathieu Serradori beindította a rakétákat és az élen zárt, nyomában az Optimus MD-s Pascal Thomasse-szal és a Toyotával versenyző Kanat Sagirovval. Az autós összesítésben is ők alkotják a közvetlen élmezőnyt: Sagirov 49 perccel vezet Thomasse előtt, míg Serradori 1 óra 16 perces hátránnyal tanyázik a 3. helyen. 
A motorosoknál az előző napi botlás után újra Pal Anders Ullevalseter vitte a prímet: a norvég KTM-es dominál, előnye az összesítésben már 3 óra 56 perc egy másik KTM-versenyzővel, Norbert Dubois-val szemben. A francia a mai teljesítményével a 4. helyről kapaszkodott fel a 2. pozícióba.
Az Africa Eco Race mezőnye csütörtökön is Mauritániában marad: Amodjarból Akjoujt felé tart a karaván, a mért táv hossza pedig 445 kilométer lesz, temérdek homokkal és dűnével.
Eredmények:
8. szakasz, Amodjar-Amodjar, össztáv 498 km, ebből szelektív 377 km:
    
autósok:
1. Mathieu Serradori, Didier Haquette (francia, Proto) 6:03:09
…13. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Mokka) 1:01:45 ó hátrány
összetettben:
1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 30:33:06
…9. Szalay, Bunkoczi 3:23:03 ó h.
    
kamionosok: 
1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 6:20:51
…5. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania)
összetettben:
1. Sibalov, Amatics, Kisamijev 31:35:41
…5. Kovács, Czeglédi, Ács 
motorosok:
1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 6:29:10
összetettben:
1. Ullevalseter 35:00:28
Forrás: MTI, Qualisport