A hatodik helyen zárta a szombati ötödik szakaszt, összesítésben pedig már a nyolcadik helyen áll a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a klasszikus Dakar-útvonalon haladó Afrika Race nemzetközi terepraliversenyen.

Ezúttal 695 kilométer volt az össztáv, ebből 453 kilométer a mért szakasz a közel 6000 kilométer össztávú verseny utolsó marokkói szelektív szakaszán, Nyugat-Szahara köves, sziklás részein

“A navigáció eddig is fontos volt, de ma kifejezetten főszerepet játszott. Mi is elkeveredtünk néhányszor, vagy megszűnt az út, amin mentünk. Összességében jól teljesítettünk ezen az alapvetően gyors, de néha nagyon sziklás és köves pályán – még úgy is, hogy ma is meg kellett állnunk egyszer kereket cserélni. Ez volt talán a legnagyobb nehézség, mert miközben dolgoztunk az autón, hárman-négyen is megelőztek, azok, akiket korábban nagy csatában magunk mögé utasítottunk, és ez mindenképp holtpontot jelentett” – nyilatkozta Szalay Balázs. Hozzátette: az eredmények is azt mutatják, hogy javuló formában vannak.

A mezőny másik magyar egysége, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió a negyedik helyen ért célba, és az összetettben is ebből a pozícióból várja a folytatást.

Feljövőben a magyarok az Africa Race-en 1
Feljövőben a magyarok az Africa Race-en 2

Feljövőben a magyarok az Africa Race-en

Feljövőben a magyarok az Africa Race-en

Feljövőben a magyarok az Africa Race-en 5
Feljövőben a magyarok az Africa Race-en 6
Fotó megosztása:
Feljövőben a magyarok az Africa Race-en 7
“Péter ma ismét remekelt! Sokan kóvályogtak össze-vissza, oldalról, szemből, minden irányból találkoztunk versenytársakkal, nekünk viszont elsőre sikerült megtalálni a helyes irányt. Nem csoda, hogy a táborba érve sokan átjöttek, hogy megköszönjék neki a bravúros teljesítményt, amelyből ők is profitáltak. A szakasz egyébként rázós és fárasztó volt. A kormánymű kisebb sérülése miatt túlságosan nagy volt a kormány holtjátéka és nem akartam kockázatot vállalni, így az első százötven kilométer után már nem is mentünk százhúsznál többet. A lényeg az, hogy Marokkó mögöttünk van, megúsztuk nagyobb malőrök nélkül” – értékelt a célban Kovács Miklós, aki igazi baráti gesztust tett az egyik riválisnak. Felajánlotta, hogy a saját szervizkamionját egy motorhiba miatt elveszítő Tatrás rivális, Tomas Tomecek használhatja a Qualisport háttértámogatását a szervizparkokban.

Vasárnap Dakhlában pihenőnapot kap az Africa Eco Race mezőnye: a megmérettetés hétfőn folytatódik, Marokkó után Mauritániába lépnek át a versenyzők. A viadal január 10-én, a szenegáli főváros,Dakar közelében zárul a Rózsaszín tó partján.

Eredmények, 5. szakasz:
Remz el Kebir-Dahla (össztáv: 695 km, ebből szelektív: 453 km):

autósok:
 
1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 3:59:14 óra
…6. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Mokka) 19:14 perc hátrány
az összetettben:
1. Sagirov, Jevtyekov 18:33:08 ó
…8. Szalay, Bunkoczi 1:45:36 ó h.

kamionosok:

1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 4:30:27 ó
…4. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) 14:31 p h.
    az összetettben:
1. Sibalov, Amatics, Kisamijev 18:47:18 ó
…4. Kovács, Czeglédi, Ács 3:41:22 ó h.

motorosok:

1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 5:18:27 ó
    az összetettben:
1. Ullevalseter 21:28:25 ó