Az Opel Dakar Team tájékoztatása szerint a komp késve érkezett meg Monacóból Marokkóba, emiatt 100-ról 47 kilométeresre rövidítették az első szakaszt, a motorosok keddi futama pedig ki is került a programból.

A magyar kettős Opel Mokkájával gyorsan utolért egy lassabb autót, a következő azonban sokáig feltartotta, így csaknem négyperces hátrány jött össze az éllovassal szemben. Szalay szerint azonban ezt akár már szerdán le lehet dolgozni.

“Az előttünk indulót hamar utolértük, és viszonylag hamar meg is előztük, a második azonban nem tudott félreállni, úgyhogy folyamatosan porolt előttünk, néha annyira, hogy nullára kellett fékezni az Opel Mokkát” – mondta Szalay. “Abszolút nem tudtunk a saját tempónkban közlekedni, így jött össze a négyperces hátrány, ami szerintem akár már szerdán ledolgozható.”

“Maga a pálya egyébként alattomos, ahogy mi mondjuk, vigyázós szakasz volt, amely rövidsége ellenére rejtett buktatókat. A huszadik kilométernél déja vu érzésünk volt, mert láttunk egy rommá tört autót, amelynek legénysége ugyanúgy járt, mint mi tavaly ilyenkor – beletiportak szemből egy homokfalba.” Szalay azt is hozzátette, benne abszolút nem keltett rossz érzést, hogy ugyanazon a pályán kellett végigmenniük, amelyen tavaly a hatalmas balesetük volt.  

A kamionos mezőnyben szereplő Qualisport-csapat a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trióval az abszolút értékelésben a tizedik, kategóriájában pedig a harmadik legjobb időt érte el a rövid mért szakaszon.
   
Africa Race, 1. szakasz (Nador-Jorf el Hamam, össztáv 613 km, szelektív 47 km), autósok:
1. Jurij Szazonov, Alekszej Kuzmics (kazah, Hummer)
…5. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 4:55 perc hátrány
   
kamionosok:
1. Szergej Kuprianov, Alekszandr Kuprianov, Anatolij Tanyin (orosz, Kamaz)
…3. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 1:31 mp h.
   
A mezőny szerdán is marokkói területen halad, mégpedig Jorf El Hamam és Tagounite között.