Péntektől akár ezer eurós (313 ezer forintos) pénzbírságra is számíthat az, aki jelentősen túllépi az előírt sebességet Szlovákiában. Ez nagyjából annyi, mint a Magyarországon objektív felelősség keretében kiszabható közigazgatási bírság felső határa. A hazai büntetések a mellékelt képen.

Szlovákia a magyarokat másolja 1

(forrás: batorikallos.hu)

A belügyminisztérium szerint a büntetéseket azért kellett szigorítani, mert a rendőrség tapasztalatai szerint egyre több az utakon az ámokfutó. A legmagasabb bírságokat azok fogják fizetni, akik sztrádán 190 km/h-nál gyorsabban haladnak, településen belül pedig túllépik a 100 km/h-t.

A jogszabályba több új, eddig nem létező kihágás is bekerült. Az egyik a gyalogosok veszélyeztetése a járdán, amiért 60-tól 300 euróig (19-94 ezer forint) terjedő büntetést adhat a rendőr, s ugyanilyen büntetésre számíthat az, aki kerékpározót veszélyeztet előzés közben.

Az objektív felelősség elve alapján is több kihágást büntethetnek majd az eddiginél. Postán küldhet bírságot a rendőrség januártól azoknak a sofőröknek, akik vasúti átkelő előtt lépik túl az előírt sebességet, illetve azoknak, akik megszegik a 7,5 tonnánál nehezebb gépkocsikra vonatkozó előzési tilalmat. A törvény szűkíti annak lehetőségét is, hogy a rendőrök a helyszínen szóbeli figyelmeztetéssel elengedhessék a szabályszegő sofőrt.

Januártól a kerékpárokra szerelt gyerekülésekben ülő gyermekeknek is kötelező lesz a védősisak, a 10 évesnél fiatalabb gyermekek pedig kerékpározhatnak majd a járdán.