Egy tavalyi felmérés szerint a magyar családok 69 százalékában a férfi dönt az autóvásárlásról

Egy tavalyi felmérés szerint a magyar családok 69 százalékában a férfi dönt az autóvásárlásról

A deviza alapú lakossági autófinanszírozási szerződéseket december 1-jén forintosítják a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat – közölte a Magyar Lízingszövetség.

A lízingszövetség közleményében kiemeli, hogy a forintosítással a törlesztőrészlet az adósok többségénél 10-15 százalékkal csökkenhet. A fix havi törlesztésű hiteleknél elképzelhető, hogy emelkedik a törlesztőrészlet. A forintosítás után várhatóan kevesebb lesz a problémás hitel és tartós, kiszámítható emelkedés várható a jármű-finanszírozásban.

Jó tudni, hogy a svájci frank alapú szerződések esetében 256,47 forintos árfolyamon, az euró alapú szerződéseknél pedig 308,97 forintos árfolyamon történik a forintosítás. Az érintett ügyfeleknek a pénzügyi intézmények – köztük a lízingcégek – december 15-én postázzák ki a forintosítás minden részletére kiterjedő tájékoztatót, a levélben többek között szerepelni fog a teljes forintosított tartozás, a havi törlesztőrészlet mértéke és az eredeti szerződés pontjait érintő összes változás.

A tájékoztató alapján valamennyi adós felelősségteljesen dönthet arról, hogy élni kíván-e a forintosítással – mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az MTI megkeresésére. A főtitkár kiemelte: akik a piacinál kedvezőbb árfolyamon történő forintosítással kívánnak élni, nem kell semmit tenniük, a pénzügyi intézmények, így a lízingcégek automatikusan forintosítják a finanszírozási szerződéseiket. Lévai Gábor rámutatott: a vállalati deviza alapú autófinanszírozási szerződéseket a lépés nem érinti.

Fontos, hogy a forintosítással az autófinanszírozási szerződésekből eltűnik az árfolyamkockázat, a kamatkockázat azonban továbbra is fennáll, ami azt jelenti, hogy a kamatok jövőbeni változása a törlesztőrészletekre is hatással lehet.

Az adósoknak lehetőségük van arra is, hogy ne kérjék a forintosítást, ezt azonban a tájékoztató levél kézhezvételétől számított 30 napon belül jelezniük kell a finanszírozó cég felé.

A szakember közölte azt is, hogy a forintosítással párhuzamosan az úgynevezett “bullet hiteleket” annuitásossá alakítják át. “A bullet hitelek azok a konstrukciók, amelyek esetében az ügyfelek fix havi törlesztést fizettek, ám az árfolyamváltozásból adódó többlet miatt a futamidő automatikusan meghosszabbodott, és a futamidő végi törlesztőrészletek magasabbak lettek” – magyarázta Lévai Gábor. Hozzáfűzte: az annuitásossá alakított hiteleket a futamidő végéig egyenletes törlesztőrészlettel kell visszafizetni.

A lakossági autófinanszírozási szerződések forintosítása a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál összesen 180-200 ezer szerződést érint, és a forintosításból eredő extra kiadás 30-40 milliárd forint lehet.