A Napi.hu szerint összesen két polgármester négy hivatala foglalkozik azzal, hogy köztéri kamerákat szereljenek fel. Eddig is közkeletű vélekedés volt, hogy a fővárosban nem is annyira a bűnmegelőzés a cél a kamerarendszerek telepítésnél, hanem a nettó pénzbehajtás – de arra még nem volt példa, hogy ezt egy önkormányzati előterjesztésbe is leírták.

Az előterjesztés a fővárosi közgyűlés napirendjére kerül, az ügylet előadója Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere. Az előterjesztésből kiderül, hogy az ügynek már számos előzménye van: a Tarlós István, Vattamány polgármester, valamint a fővárosi és az erzsébetvárosi önkormányzati rendészetek már megállapodtak abban, hogy Erzsébetváros “önként vállalja át (…) meghatározott közterületek vonatkozásban a jogszabályban meghatározott közlekedési szabályszegések esetén a közigazgatási bírság kiszabását.”

A fővárosi közgyűlés elé kerülő javaslatban Vattamány Zsolt polgármester kifejti, hogy az Erzsébet körút-Wesselényi utca, az Erzsébet körút-Király utca, valamint a Dózsa György út és az István út (a Városliget sarkán) lévő kereszteződésekben “indokolttá vált a képfelvevők elhelyezése az egyre gyakoribb közlekedési szabályszegések hatékonyabb észlelése és bizonyítása érdekében.” A három kereszteződés forgalma magas, hiszen mind a Király, mind a Wesselényi utca nagy átmenőforgalmat bonyolít. Ezen nagyforgalmú főútvonalak a még forgalmasabb nagykörutat keresztezik.

A kereszteződésekben amúgy van térfigyelő kamera, ám azok szerencsétlen felhelyezése miatt nem lehet piroson áthajtások dokumentálásra használni, arról nem beszélve, hogy azok technikailag nem alkalmasak erre. A rendőrség csak most vezeti be azokat a traffipaxokat, amelyek majd alkalmasak lesznek a piros lámpán való áthajtás dokumentálására.