A New York-i Columbia Egyetem és a chicagói Loyola Egyetem kutatócsoportja két kísérleti példányt fejlesztett ki, amelyek önállóan működnek nedves levegőben. A Nature Communications folyóiratban ismertetett kísérlet lényege ártalmatlan baktériumspórák – a baktériumok belsejében keletkező gömbölyű részecskék – alkalmazása.

A spórák a nedvesség hatására megduzzadnak, szárazság esetén összehúzódnak. A duzzadási-összehúzódási folyamat során energia szabadul fel. “Eddig nem voltunk képesek felfogni a felhőkből leereszkedő víz energiáját, most a levegőbe, a légkörbe távozó – párolgó – víz energiáját akarjuk hasznosítani” – magyarázta Ozgur Sahin, a Columbia Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

“Ez nagyerejű folyamat, de eddig nem állt módunkban ezt az energiát hatékonyan hasznosítani” – tette hozzá. A kutatók miniatűr motorokat építettek, spórákkal borított vékony műanyag szíjakkal, amelyek egy aprócska autót, illetve fénykibocsátó diódát (LED) működtetnek.

A nedvesség hatására a spórák kinyújtják és összehúzzák a műanyag szíjakat. Ez az oda-vissza mozgás mozgatja a kerekeket és a dugattyúkat. “Ha sok szíjat alkalmazunk egyszerre, növeljük az általuk kifejtett erőt” – mondta a kutató.

Az új technológia egyelőre kísérleti szakaszban van, és egyelőre nem is az autóiparban való elterjedése a cél. A tervek szerint művégtagok és robotkarok mozgatására, akkumulátorokhoz és áramfejlesztőkhöz is felhasználható lesz a megoldás.