Betiltották az Ubert Olaszországban 2 A milánói bíróság keddi határozata szerint az Uber tisztességtelen versenyhelyzetet eredményezett a piacon. Az eljárást olasz taxis szövetségek tiltakozása nyomán indították. A szakmai szervezetek szerint be kell tiltani az Ubert és bármely olyan szolgáltatás használatát, amelyen keresztül engedéllyel nem rendelkező sofőrök fizetett fuvarozási szolgáltatást nyújthatnak.

Az Uber nem nyilatkozott a döntést követően. A San Franciscó-i székhelyű, 40 milliárd dollárra becsült értékű vállalatnak 15 napja van teljesíteni a bíróság határozatában foglaltakat, ellenkező esetben napi 20 ezer euró (6,1 millió forint) büntetést kell fizetnie.

Az Uber egyre több európai országban szembesül bírósági eljárásokkal, Németországban már betiltották, Spanyolországban és Hollandiában pedig felfüggesztették a működésüket. Az Uber számos keresetet adott be nemzeti és uniós szinten is azzal, hogy Franciaország, Spanyolország és Németország a fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó cégek korlátozásával megsérti az Európai Unió szerződéseiben foglalt jogokat, köztük a szabad vállalkozáshoz való jogot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint Magyarországon lezárult az Uber sofőrjeit érintő első ellenőrzési sorozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, az összes vizsgált Uber-sofőr fennakadt a rostán.