A Goodyear az idei Genfi Autószalonon mutatta be legújabb gumiabroncs-koncepcióját, amely képes áramot termelni. A BH03 jelű tanulmány a keletkező nyomást és hőt alakítja villamos energiává. A vállalat egyelőre nem tervezi, hogy a gumiabroncsot piacra dobja, szigorúan koncepció.

A tanulmányabroncs által termelt villamos energia az autó hibrid erőátviteli berendezéseinek akkumulátorait, valamint az egyéb fedélzeti eszközöket táplálja. A gumiabroncs kétféle anyag segítségével termel villamos energiát: a termoelektromos anyagok – az ultrafekete textúrának köszönhetően statikus állapotban a fény- és hőelnyelésből, mozgás közben a gördülésből származó, az abroncs belsejében keletkező – hőt, a piezoelektromos anyagok pedig az abroncs szerkezeti deformációjából és a rezgésekből származó nyomást alakítják át villamos energiává.

Az első gumiabroncs, amely áramot termel 1

Az érzékelők egy 3D-s hálózatot alkotnak, ez képezi a gumiabroncs belső szerkezetét. Az egyedi zajelnyelő futófelületen nagy vízelvezető csatorna található, amely csökkenti a vízen felúszás veszélyét.