Október 1-jétől törvény tiltja Angliában az autósok számára, hogy rágyújtsanak a kocsiban, ha gyerek is utazik velük. A szerdán elfogadott jogszabály célja, hogy megóvja a 18 éven aluliakat a passzív dohányzás ártalmaitól.

Szigorítás a dohányzó autósoknak 1
Szigorítás a dohányzó autósoknak 2

Szigorítás a dohányzó autósoknak

Szigorítás a dohányzó autósoknak

Szigorítás a dohányzó autósoknak 4
Fotó megosztása:
Szigorítás a dohányzó autósoknak 5


Walesben már életbe léptettek hasonló korlátozást és Skócia is fontolgatja a lépést. A törvénysértésen kapott brit autósokat akár 50 fontra (kb 20 ezer forint) is büntethetik. A korlátozás nem fog vonatkozni azokra, akik egyedül utaznak, vagy lehajtott tetejű autót vezetnek – adta hírül a BBC News.

A British Lung Foundation jótékonysági szervezet adatai szerint hetente több mint 430 ezer gyermek van kitéve másodlagos dohányfüstnek az autókban. Közegészségügyi szakértők szerint a passzív dohányzás a gyermekeknél növelheti az asztma, az agyhártyagyulladás és a bölcsőhalál kockázatát.

Az autóban való dohányzás korlátozását sokan támogatják, néhányan azonban szükségtelen beavatkozásnak tekintik. Jane Ellison közegészségügyi miniszter szerint hárommillió gyerek van kitéve a környezeti dohányfüst ártalmainak az autókban. Mint fogalmazott, a fiatalok közül sokan kínosnak érzik, vagy félnek megkérni a felnőtteket arra, hogy hagyják abba a dohányzást, a szabályozások éppen ezért jelentenek fontos lépést a gyermekek megóvása felé.

A dohányosok érdekeit képviselő Forest csoport vezetője, Simon Clark azonban eltúlzottnak nevezte a korlátozást. “A dohányosok túlnyomó többsége tudja, hogy meggondolatlanság gyermekkel az autóban dohányozni és nem is tesz így. Nincs szükségük rá, hogy az állam ilyen szinten beleavatkozzon az életükbe” – mondta Clark, hozzátéve, hogy a rendőrség nem lesz képes egymaga betartatni a törvényt, így a kormánynak egy kisebb “besúgóseregre” lesz szüksége a kihágások jelentéséhez.