A Vezess.hu általában kerüli a gyermekeket sújtó tragédiákról szóló beszámolókat, mert éppen elég sok szörnyűség van a világon enélkül is. Most mégis kivételt teszünk, mert ez az eset egyrészt bárkivel előfordulhat, másrészt elkerülhető lett volna.


A tizenkét éves Roman Martinez egy Los Angeles mellett fekvő városban, Uplandben élt szüleivel és hat testvérével. Kalandszerető, de felelősségteljes, mindig vidám tizenkét éves volt, aki karácsonyra megkapta szíve vágyát, egy villanymotoros rollert.
“Roman imádta a motorokat, gokartokat. Amióta megkapta a rollert, mással sem játszott. Fel-le rollerezett, aztán bejött, feltöltötte az akkumulátort, és ment vissza a kocsibeállóra” – mondta el a fiú egyetlen lánytestvére, Rylie.
Karácsony másnapján, 26-án délben is ezzel játszott, amikor ahelyett, hogy megállt volna a behajtó végénél (nyitóképünkön), tovább haladt, egyenesen ki az útra, egy közeledő autó elé.
Annak harminc éves vezetője fékezett, de nem tudott megállni. Romant, aki kerékpáros sisakot viselt, helikopterrel egy közeli kórházba szállították, ám életét már nem tudták megmenteni.
A nyomozást még nem zárták le, ám a rendőrség egyelőre nem indított büntetőeljárást az autós ellen, aki a helyszínen maradt, és mindenben segítette a rendőrök munkáját.
Az elhunyt fiú nagymamája szerint gyakori a gyorshajtás az utcában.
A motoros járművek kezelése gyakorlatot, odafigyelést, tanulást igényel. Gyermekkoromban egy barátunk házának udvarán, a forgalomtól messze próbálgattuk az anyuka Babettáját. A sokadik körnél törvényszerűen beragadt a gázkar, nem tudtam bevenni a kanyart, és ösztönösen az egyetlen szabad menekülési út: a garázshoz vezető kertkapu felé vettem az irányt. Végül az úttest közepén, keresztben álltam meg – akkor bele sem gondoltam, milyen csúnyán végződhetett volna a zárt helyen kezdett, biztonságosnak gondolt motorozás.

Ha motorizált járművet adsz gyermeked alá, legyen bármilyen felelősségteljes, higgadt, megfontolt, mindig számolj azzal, hogy a fizika, a sebesség, a gyorsulás új dimenzióját nyitod meg előtte, amely nem csak az élvezetek, hanem a kockázatok terén is magasabb szintet képvisel. 
Persze van, akinek nem kell gépesített meghajtás: egy brazil kisfiú lábbal hajtós kismotorral tévedt egy gyorsforgalmi útra. Vérfagyasztó kalandjáról a képre kattintva olvashatsz.