Több mint egymillió dollárért (242 millió forint) is elkelhet egy októberi árverésen az a megrendelésre készült chopper, amelyen Peter Fonda ült az 1969-es Szelíd motorosokban. A motort Michael Eisenberg kaliforniai üzletember kínálja eladásra. Eisenberg egykor társtulajdonosa volt Fondával és a kultfilmben ugyancsak szereplő Dennis Hopperrel egy étteremnek, amelyet a film világa ihletett.

Van 242 milliód erre a legendás chopperre? 1
Van 242 milliód erre a legendás chopperre? 2

Van 242 milliód erre a legendás chopperre?

Van 242 milliód erre a legendás chopperre? 5
Van 242 milliód erre a legendás chopperre? 6
Fotó megosztása:
Van 242 milliód erre a legendás chopperre? 7 A Profiles in History kaliforniai aukciósház október 18-ra tűzte ki az árverést. Az Amerika kapitány elnevezésű Harley-Davidsonhoz három, a jármű hitelességét igazoló dokumentum is jár.

A motornak a hagyományosnál csaknem fél méterrel magasabb kormánya van, halfarkas kipufogó és amerikai zászlóval dekorált, csepp alakú benzintank teszi jellegzetessé megjelenését. A film számára négy motor készült, de ezek közül a rendelkezésre álló adatok szerint csupán egy – a filmvégi ütközésben totálkárosra tört – maradt fenn, amelyet később Fonda a produkcióban kisebb szerepet játszó Dan Haggertynek ajándékozott, aki rendbe hozta.

Van 242 milliód erre a legendás chopperre? 8 Az ikonikus motort 12 évig tekinthették meg az Iowa állambeli Országos Motorkerékpár Múzeum látogatói, mielőtt tavaly Eisenberg egy aukción megvásárolta Haggertytől.