Több mint egymillió dollárért (242 millió forint) is elkelhet egy októberi árverésen az a megrendelésre készült chopper, amelyen Peter Fonda ült az 1969-es Szelíd motorosokban. A motort Michael Eisenberg kaliforniai üzletember kínálja eladásra. Eisenberg egykor társtulajdonosa volt Fondával és a kultfilmben ugyancsak szereplő Dennis Hopperrel egy étteremnek, amelyet a film világa ihletett.

A Profiles in History kaliforniai aukciósház október 18-ra tűzte ki az árverést. Az Amerika kapitány elnevezésű Harley-Davidsonhoz három, a jármű hitelességét igazoló dokumentum is jár.

A motornak a hagyományosnál csaknem fél méterrel magasabb kormánya van, halfarkas kipufogó és amerikai zászlóval dekorált, csepp alakú benzintank teszi jellegzetessé megjelenését. A film számára négy motor készült, de ezek közül a rendelkezésre álló adatok szerint csupán egy – a filmvégi ütközésben totálkárosra tört – maradt fenn, amelyet később Fonda a produkcióban kisebb szerepet játszó Dan Haggertynek ajándékozott, aki rendbe hozta.

Az ikonikus motort 12 évig tekinthették meg az Iowa állambeli Országos Motorkerékpár Múzeum látogatói, mielőtt tavaly Eisenberg egy aukción megvásárolta Haggertytől.