A Mitsubishi Motors olasz forgalmazója huszonhárom darab i-MIEV elektromos törpeautót adott át az olasz katonai rendőrségnek. Az idén kétszáz éves Carabinieri ezzel csatlakozott azon bűnüldözési és rendfenntartási szervek csoportjához, akik világszerte villanyautóval (is) gondozzák a rendet és a békét. 

Mitsubishi i-MiEV-et használ többek között Kanagawa prefektúra rendőrsége (Japán), a hong kongi és spanyolországi erők, de még Nagy-Britanniában is előfordul a villanyos tojásforma kék-sárga fényezéssel, így ni. 
Villanyautóval tolják Piedone kollégái 2
Az olasz rendőrség elektromos járgányai természetesen nem az autópályákon fognak szolgálatot teljesíteni, arra van sokkal jobb járgánya a zsaruknak. A nagyvárosok történelmi központjaiba, különböző szigetekre, no meg a 2015-ös milánói expó területére szánják őket, hogy megkíméljék a látogatókat, a környezetet és az öreg épületeket – no meg hogy a sok turista láthassa, mennyire fenntartható szerv a Carabinieri. 
2010-es bevezetése óta 5590 darab elektromos i-MiEV talált gazdára Európában. A Magyarországon 8,8 millió forinttól kapható járművet egy 67 lóerős, 130 Nm nyomatékú, állandó mágneses szinkornmotor hajtja, Egy teljes feltöltéssel (kb. 8 órát vesz igénybe) akár 150 kilométert képes megtenni a nem egészen 3,5 méteres apróság, végsebessége 130 km/óra, álló helyzetből 15,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. 9 méteres fordulókörével az i-MiEV különösen fordulékony (majdnem annyira, mint a szintén farmotoros, új Renault Twingo / Smart ForFour) 
Villanyautóval tolják Piedone kollégái 3
Noha egészen apró, az Euro NCAP vizsgálatán 2011-ben négycsillagos eredményt ért el a villanytörpe, leginkább azért, mert alapáras elektronikai védrendszerei feltornázták a gyengécske gyalogosvédelmi és oszlopnak ütközési pontszámokat. 
Ja, Piedone. 2014-ben nyilván nem járhatnak Alfa Giuliákkal az olasz rendőrök, pedig milyen más is volt velük a római városkép… Piedone, a zsaru, 1973-ból.
Az alábbi filmrészletben nem szerepel Pedersoli mester, és Giulia is csak a harmadik perc környékén tűnik fel (van helyette BMW 2000-es és meseszép Fiat 124 Sport Coupé), mégis meg kell nézni: tudtak valamit ezek az olasz filmesek, amikor még senkit nem érdekelt, hogy megsérülhet-e forgatás közben (és amikor a bűnözők még nem jelentették fel az őket bántalmazó rendőröket). 
A pörgős üldözés a nálunk nem vetített Italia a mano armata című 1976-os alkotásból származik, főszerepben a kackiás bajuszú Maurizio Merli.
Fontos: A Polizia és a Carabinieri két teljesen különböző, önálló szervezet. Csupán azért vettük őket egy kalap alá, mert egyrészt a mi szempontunkból ennek csak elméleti jelentősége van, másrészt mert különben ki kellett volna hagynunk a videókat, pedig olasz autósüldözős, nyitott tenyérrel pofozkodós filmrészletek nélkül egyetlen napnak sem volna szabad eltelnie.