A klasszikus Mini először 1959-ben gurult ki az utakra. Egyszerre két modell debütált a nagyközönség előtt, amelyek mindössze pár külsőségben különböztek egymástól: a Morris Mini Minor és az Austin Seven. A tervező, Alec Issigonis kisautója egyszerre volt egyszerű és ötletes, az apró külső méretek mögött már akkoriban hangulatos és élhető méretű utastér rejtőzött, négy üléssel.

Az idei Nemzetközi Mini Találkozót az angliai Kent megyében rendezték meg, ahol a klasszikus és az új Mini tulajdonosai közösen ünnepelték a brit kisautó 55. születésnapját. A Mini Club Hungary 43 fős csapattal vett részt a találkozón, klasszikus és új modellekkel egyaránt. Két éve a magyar márkaklub szervezhette meg Balatonfüreden a nemzetközi eseményt.

Otthon ünnepelte 55. szülinapját a Mini 1
Otthon ünnepelte 55. szülinapját a Mini 2

Otthon ünnepelte 55. szülinapját a Mini

Otthon ünnepelte 55. szülinapját a Mini

Otthon ünnepelte 55. szülinapját a Mini 5
Otthon ünnepelte 55. szülinapját a Mini 6
Fotó megosztása:
Otthon ünnepelte 55. szülinapját a Mini 7


“Az angliai találkozón sétálva csapatunk nagyon barátságos és meleg fogadtatást kapott, mert a magyarok által 2012-ben szervezett rendezvényre egyöntetűen az eddigi legjobb világtalálkozóként emlékeztek a résztvevők” – nyilatkozta Varga “Gojo” Gábor, a Mini Club Hungary tagja. A márka születésnapján kívül a részvevők megünnepelték a Mini Moke megjelenésének ötvenedik és a Mini Clubman piacra bocsátásának negyvenötödik évfordulóját is, a tulajdonosok pedig számtalan különlegességet mutattak be, így többek között egy 1960-as évjáratú klasszikus Mini Clubman Estate modellt, egy 1984-es klasszikus 25 Special Edition Minit és egy utolsók között legyártott, 2000-es évjáratú klasszikus Minit is.

A márkakedvelők ezen felül olyan programokkal múlathatták az időt, mint az 55 legszebb Minit felvonultató verseny, egy sugárhajtóművel felszerelt Mini bemutatója, vagy a Mini “Szelepfedél-verseny”, amelyen a Mini Club Hungary versenyzője a 84 induló közül második lett.

Az első Nemzetközi Mini Találkozót 1978-ban rendezték meg Németországban, és azóta minden évben más ország ad otthont a nagy bulinak. A következő találkozó Litvániában lesz, míg Angliában a szavazásra jogosultak eldöntötték, hogy a 2016-os rendezvényt Belgium tartja.