Mercedest koboztak el egy német sofőrtől Svájcban. Az ok a megengedett sebesség jelentős túllépése volt. Az eset augusztus 3-án, vasárnap történt Svájcban, Aargau Kantonban, Spreitenbach település közelében. Egy 59 éves német állampolgár a kora reggeli órákban Mercedesével utazott az A1-es autópályán, amikor a rendőrök sebességmérést követően leállították. A férfi a sebességmérés pillanatában 215 km/óra sebességgel haladt, ezért a hatályos svájci szabályozás alapján végleg elvesztette a “szabályszegés elkövetésének eszközét”, azaz a kocsiját.

Svájcban az autópályákon engedélyezett maximális sebesség 120 km/óra, amelyhez az eljáró hatóság toleranciaként 7 km/óra értéket hozzáad (ez részben a készülék mérési pontosságából adódik), a bírságolás efölött kezdődik meg. A német sofőr esetében a sebességtúllépés mértéke 88 km/óra volt.

215-tel mérték be, elvették a luxusautóját 1
215-tel mérték be, elvették a luxusautóját 2

215-tel mérték be, elvették a luxusautóját

215-tel mérték be, elvették a luxusautóját

215-tel mérték be, elvették a luxusautóját 4
Fotó megosztása:
215-tel mérték be, elvették a luxusautóját 5


Az Aargau Kanton rendőrségi szóvivője a svájci közlekedési törvényre (Schweizer Verkehrsgesetz) hivatkozva közölte, hogy aki a svájci autópályákon több mint 80 km/órával lépi túl az engedélyezett felső sebességhatárt, hivatalosan “száguldozónak” minősül, amely a jármű elkobzásával jár. A lefoglalást tehát jogszabály írja elő kötelező jelleggel, emellett az őrizetbe vett gépjárművezető magas összegű pénzbírságra vagy extrém esetben szabadságvesztésre is számíthat. A lefoglalt autót a törvény szerint elárverezik, a bevétel az államkasszába kerül.

Szerinted igazságos gyorshajtásért elkobozni egy autót?
Ha telt neki Mercedesre, meg is érdemelte, hogy elvették!
46% (5)
Lehet igazságos, ha csak a visszaesőket büntetik így
27% (3)
Erős túlzás, szégyellje magát az ilyen rendőrség
0% ()
Ez még Svájctól is a legalja
27% (3)

A svájci példa korántsem egyedülálló: Franciaországban is hasonlóan büntetik a megengedett sebességet jelentősen túllépő járművezetőket. Az elkobzást attól függetlenül végrehajtják, hogy a gépkocsi a vezető tulajdonát képezi vagy sem.

A svájci lapok nagy terjedelemben foglalkoztak az esettel, az Aargauer Zeitung azt is kiderítette, hogy a német sofőr még nem veszítette el végleg Mercedesét: noha a törvény valóban lehetőséget ad az elkobzás utáni árverezésre, a hatóságok valójában nagyon ritkán alkalmazzák a szankciót, megelégszenek a jelentős összegű pénzbírsággal. Aargauban 2013 óta 44 jelentős sebességtúllépési ügy került bíróság elé, de autót véglegesen csak öt esetben koboztak el. A körülményeket nem ismerve valószínűsítjük, hogy (akár többszörös) visszaesőkről lehetett szó.

(Forrás: baleset-megelozes.eu)