Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó 1
Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó 2

Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó

Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó

Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó 7
Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó 8
Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó 9
Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó 10
Fotó megosztása:
Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó 11 Az idei év első hét hónapjában 53 200 használt személyautót hoztak be az országba, ami 43 százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest. A számok azonban az év előrehaladásával párhuzamosan érezhetően lassuló növekedést mutatnak.
 
A Használtautó.hu közleménye szerint a legutóbbi három hónapban a behozatal növekedésének mértéke 34-37 százalék között mozgott, szemben a korábban megszokott 50 százalék feletti szinttel. A cég szerint ez egy trendforduló jele lehet: míg korábban sem a vagyonszerzési illeték idei kiterjesztése az import használt autókra, sem a 280-as szintről fokozatosan dráguló euró nem tudta visszafogni a behozatal viharos bővülését, a tartósan 310 forint felett beálló árfolyamszint már érezhető küszöbértéket jelent.

Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó 12
Az anyagi lehetőségek beszűkülését jelzi az is, hogy a vásárlók egyre idősebb autókat tudnak csak megengedni maguknak: míg 2013 elején a behozott autók 54 százaléka volt legalább 10 éves, mára ez az arány elérte a 60 százalékot. Az öregebb autók több műszaki probléma felmerülését valószínűsítik, ráadásul a fő importforrásnak számító országokban, például Németországban sem ismeretlen az óratekerések gyakorlata.

A kedvezőtlen árfolyam-elmozdulás másik jele a prémiummárkák arányának lassú csökkenése. Míg tavaly a Volkswagen után még a BMW volt a második leggyakoribb autómárka a behozatalban (11 százalék feletti részesedésével), a helyét idén a 2013-ban még a negyedik helyen álló Ford vette át. Az Audi aránya jelentősebben, 8,3 százalékról 7,6 százalékra, míg a Mercedesé minimálisan, 7,1-ről 7 százalékra csökkent.

Ha drága az euró, nem kell a külföldi autó 13
A növekvő autóbehozatal a hivatalos statisztikákon túl a hazai használtautó-hirdetések számain is meglátszik. A Használtautó.hu rendszerében is mind több a friss importként eladásra kínált használt személygépkocsi. A növekedés elsősorban az átlagnál idősebb, 12-18 éves autók esetében jelentős. Ebben a körben az elmúlt évben bő másfélszeresére, 10-ről 16 százalékra nőtt a külföldről frissen behozottként meghirdetett példányok aránya.