A Ford által szponzorált európai felmérés eredményei szerint a fiatal autósok negyede töltött már fel magáról vezetés közben készült fotót a netre, és ebben nem is az az aggasztó, hogy vezetés közben megnyomott egy gombot egy mobilon, hanem a feltöltést is a kormány mögül, menet közben intézik a szelfizők. A hétezer, 18-24 éves fiatal sofőr körében végzett adatgyűjtés szerint a legvakmerőbbek a brit autósok, a szigetországban a sofőrök egyharmada csinált már ilyet.

A németeknél és franciáknál a válaszadók 28-28, Romániában 27, Olaszországban 26 százaléka bűnözött már ekképpen. Spanyolországban és Belgiumban óvatosabbak a fiatal autóvezetők, 18 illetve 17 %-uk posztolt szelfit a kormány mögül a Facebookra vagy más közösségi szájtra. Meglehetősen emberi módon a megkérdezett autósok is elismerték: tudatában vannak, hogy amit csinálnak, veszélyes, ennek ellenére lelkesen szelfiznek és posztolnak tovább.

A Ford szerint a szelfi elkészítése átlagosan 14, az üzenőfal ellenőrzése 20 másodpercig vonja el a vezető figyelmét az útról. Az autógyártó ezt a problémakört is bevonta tíz éve zajló közlekedésbiztonsági kampányába (Driving Skills for Life), tesztpályán mutatja meg sofőröknek, mi minden történhet, mialatt ők a mobiljukkal vannak elfoglalva.

A jelenségről készült vicces animáció is:

És szomorúan realisztikus kampányfilm is:

Az üzenet azonos: ne egy autóban lőtt szelfi legyen az utolsó kép rólad!

...szelfiztél már vezetés közben?
Persze, fel is töltöttem a képet!
1% ()
Fotózni fotózok, de nem netezek a kormány mögött.
1% ()
Csak telefonálok, de mást nem csinálok a kütyüvel, amikor vezetek.
1% ()
Nem nyúlok a mobilhoz, ha vezetek.
1% ()