A Magyar Nemzet cikke szerint havonta százmilliókat szedett be az elmúlt időszakban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az év eleje óta alkalmazható, legújabb adó-végrehajtási módszerrel. A megoldás lényege, hogy amennyiben a hatóság pénzügyőrei, revizorai arra bukkannak, hogy az érintett cég vagy magánszemély régebb óta nem egyenlítette ki adótartozását, a hivatalos személyek intézkednek a polgár, a vállalkozás vagyontárgyainak azonnali lefoglalásáról.

Közúti ellenőrzéseken zsákmányol autókat a NAV 2


A pénzügyőrök teherautókat, szállítmányokat állítottak meg, kocsmai berendezéseket, külföldről behozott drága kocsikat tartottak vissza addig, amíg tulajdonosuk ki nem egyenlítette köztartozását. A pénzügyőrök az út mentén, azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz: kiállítják a jegyzőkönyvet, és felszólítják az adóst, hogy intézkedjen a hiányzó összeg megfizetéséről.

A jármű vezetője akár helyben is fizethet, ellenkező esetben a NAV elidegenítési tilalmat jegyeztet be a hivatalos regiszterekbe, így az adott járművet, az árukészletet, esetleg ingatlant az adózók nem adhatják el. A NAV emberei március óta nagyjából 1200-szor alkalmazták sikerrel az új lehetőséget: az ellenőrzött cégek, magánszemélyek, egyéni vállalkozók majdnem kilencszáz esetben döntöttek úgy, hogy azonnal vagy rövid időn belül kifizetik korábbi közadósságukat. Az államkassza így háromszázmillió forinthoz jutott hozzá. További háromszáz ügyben különféle vagyontárgyakat foglalt le a hivatal, összességében 640 millió forint értékben.