Számtalan hibát tárt fel a General Motors belső vizsgálata, amely azt elemezte, hogyan maradhatott éveken át javítás nélkül egy súlyos műszaki meghibásodás a cég autóiban. Mary Barra vezérigazgató csütörtökön ismertette a vizsgálat eredményeit: összesen 15 embert (többségében vezető pozíciókat betöltő mérnököket és ügyvédeket) bocsátottak el, és öt ember kapott figyelmeztetést, mert a GM egyes munkatársai 2001 óta tudták, hogy bizonyos autómodelleknél balesetveszélyesek a gyújtáskapcsolók, de ez csak 2014-ben került nyilvánosságra.


A vezérigazgató szerint nem szándékos titkolózás történt, de így is felelőtlen és inkompetens döntések sorozatát hozták a GM-nél. A GM szerint összesen 13 haláleset köthető a hibás gyújtáskapcsolókhoz.

Mary Barra szerint “brutálisan kemény” vizsgálatot folytattak le, és aggasztó eredményeket kaptak. Néhány munkatárs tettei miatt cserbenhagyták az ügyfeleiket, de a vizsgálat számos javaslatot tartalmaz a GM működésének átalakításához. A változtatások mellett a GM kártérítési programot is indít az áldozatok családtagjai és a meghibásodás miatt sérüléseket szenvedők számára.

A GM gondjai ezzel még nem értek véget, az igazságügyi minisztérium még mindig vizsgálatot folytat a cég ellen, és a fogyasztók is perek sorozatát akarják indítani.

(Forrás: MTI)