Csak kinyomta a mobilt, mégis megbüntették 2 A bejövő hívás egy gombnyomással történő, egyetlen pillanatig tartó visszautasítása már a KRESZ 3. paragrafusának második bekezdésébe ütköző cselekedet. Egészen a Kúriáig jutott egy ügy, amelyben a rendőrök bírságot akartak kiszabni valakire, aki vezetés közben kezében tartotta a telefont.

A felperes a szabálysértést nem ismerte el, mert a bejövő hívást azonnal kinyomta, pontosan azért, hogy ne kövessen el szabálysértést – ezt a járműben ülő tanú is bizonyította. A bíróságok rendre a rendőrségnek adtak igazat, végül a Kúria is így döntött.

Az indoklás szerint a mobiltelefon használata a telefonhívás fogadását, kezdeményezését vagy visszautasítását is felöleli. Minden olyan eset szabálysértésnek minősül, amikor a sofőr a mobil funkcióit igénybe veszi, figyelmét akár egy pillanatra is elvonva ezzel a vezetéstől.

Egy rendőr korábban azt mondta egy a szerkesztőséghez közel álló ismerősnek, hogy a vállal a fülhöz szorított mobilhasználatért a járőrök nem tudnak büntetni. Ebben a helyzetben nem áll fenn a kézben tartás, ezzel együtt senkinek sem javasoljuk, hogy sportot csináljon ebből. Egyrészt a vezetés közbeni telefonálás valóban balesetveszélyes, másrészt egy esetleges feljelentés esetén meg kellene magyarázni azt is, mégis hogyan került a váll és a fül közé a mobil.

(Forrás: Népszava)