Egy új, a Ford által finanszírozott felmérés szerint a legtöbb fiatal európai autós vezetett már ittasan, vagy látta barátait alkohol hatása alatt vezetni. 
Az ittas vezetés drámai hatásai! 1
Az ötezer 18 és 24 év közötti fiatalt megszólaltató felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek egyharmada tudta és elfogadta, hogy az autót ittas személy vezeti, kétharmaduk pedig nem is volt tisztában azzal, hogy mekkora a törvény által megengedett véralkoholszint, amivel még volán mögé lehet ülni.
A francia, német, olasz, spanyol és brit autósok megkérdezése során kiderült, hogy a spanyol fiatalok (74 százalék) a leginkább hajlamosak az ittas vezetésre, vagy arra, hogy ezt barátaik esetében elfogadják; utánuk a német (65 százalék), majd pedig a francia fiatalok (64 százalék) következnek a listán. A megkérdezettek 26 százaléka elismerte: vezetett már alkohol hatása alatt úgy, hogy közben azt hitte, biztonságosan uralja az autót.
A Ford különleges, “Ittas Vezetést Szimuláló Öltözéket” fejlesztett ki annak bemutatására, milyen negatív hatásokkal jár az autóvezetésre az alkoholfogyasztás. 

A csőlátást előidéző szemüveget, fülvédőt, boka- és csuklósúlyokat, valamint párnázott könyök-, nyak- és térdrészt tartalmazó csomag még a legegyszerűbb feladatok (például egy egyenes vonalú séta) végrehajtását is megnehezíti, érzékletesen mutatva be, hogy alkohol hatása alatt milyen bonyolulttá válik egy olyan összetett tevékenység, mint az autóvezetés. Az Európai Bizottság szerint a halálos európai közúti balesetek 25 százaléka alkoholfogyasztás miatt következik be, s a fiatal autósok baleseti halálának legfőbb oka az alkohol.
Az ittas vezetés drámai hatásai! 2
Előfordult már, hogy ittasan ültél volán mögé?
Egyszer, de soha többé
0% ()
Olykor-olykor, de mindig keveset iszom és óvatosan vezetek
0% ()
Szerencsés vagyok, nem rontja a vezetési képességeimet az alkohol
0% ()
Soha
100% (1)
Még csak meg sem fordult a fejemben!
0% ()
Rendszeres vezetek ittasan
0% ()
Németországban, a mozgáskorlátozás hatásait kutató Meyer-Hentschel Intézet tudósainak segítségével fejlesztette ki az “Ittas Vezetést Szimuláló Öltözéket”.

“Amikor az emberek először próbálják ki ezt a speciális felszerelést, nagyon gyorsan rájönnek, milyen küzdelmessé válnak az egyébként mindennaposnak számító feladatok – például egy csésze felemelése vagy egy telefonszám hívása” – mutat rá Gundolf Meyer-Hentschel, az intézet alapítója és ügyvezető igazgatója. “Ez az öltözék hatékony eszköz annak szemléltetésére, hogy mi történik, amikor valaki túlzott alkoholfogyasztás után ül a volán mögé.”

Nemcsak az ittasakkal foglalkozik a Ford, de néha a férfi mérnökeik terhes nőnek öltöznek.

Az ittas vezetés drámai hatásai! 3