Több mint 3 millió autó visszahívását jelentette be hétfőn a General Motors (GM) az Egyesült Államokban. A GM közlése szerint 1,6 millió régebbi autót a gyújtáskapcsoló meghibásodása miatt hívnak vissza. Az alkatrész hibája nyomán előfordulhat, hogy nem lép működésbe a légzsák baleset esetén.

A gyújtáskapcsolók meghibásodásai a GM adatai szerint 34 autóbalesethez vezettek, és 12 ember halálát okozták. Civil szervezetek további információk feltárását követelik, mert szerintük ennél jóval több haláleset volt, egy közlekedésbiztonsági szervezet szerint több mint háromszáz halálos baleset köthető a problémához.

Az autógyártó vezetőségének hétfői közleménye szerint megkettőzik a munka ütemét, hogy gyorsan befejeződjenek az autók felülvizsgálatai. Mint írják, a GM az ügyfelei biztonságát és elégedettségét tartja a legfontosabbnak, és belső eljárást kezdenek, hogy feltárják miért húzódott el ennyire a problémák megválaszolása.

Csakhogy a gyártót számos kritika érte, amiért csak nemrég kezdett el foglalkozni a gyújtáskapcsolókkal, pedig már 2001-ben is voltak hírek a hibás működésről. A GM lassú reagálása miatt már az amerikai kormányzat és a Kongresszus is vizsgálódni kezdett.
   
A fentieken túl további 1,5 millió újabb gyártású sportautót, luxus személygépkocsit és szabadidő-autót ellenőriznek különböző meghibásodások miatt három lépésben. Ezekhez a hibákhoz nem kapcsolódnak balesetek.

Forrás: MTI