Egyre dagad a botrány a legnagyobb német autóklubnál. Az ADAC felsővezetéséről az utóbbi hetekben egyebek között kiderült, hogy meghamisították a “Németek kedvenc autója” című felmérés eredményeit és üzleti utakra használták a szervezet mentőhelikoptereit.

Egy menedzserről kiderült, hogy ADAC-repülőgéppel utaztatta a fiát és annak egy barátját egyiptomi nyaralásra, mert lekésték a menetrend szerinti járatot. A klub egyik regionális vezetőjéről pedig azt tudta meg a sajtó, hogy mentőhelikoptert rendelt egy másodosztályú Bundesliga-mérkőzés helyszínére, mert felázott a pálya. A vizet a helikopter pörgő rotorjával keltett erős légmozgással szárították fel.

Az ügy előzménye, hogy az  január 14-én a 2014-es “Gelber Engel”, azaz Sárga Angyal-díjat az ADAC Motorwelt olvasói között végzett felmérés eredménye alapján a “németek kedvenc autója” kategóriában a Volkswagen Golfnak adta.

Másnap a Süddeutsche Zeitung manipulációval vádolta meg a szervezetet, mivel állítása szerint a Golf jóval kevesebb szavazatot kapott, mint az ADAC állítja. A az autóklub a Süddeutsche Zeitung vádjainak megjelenése után azonnal vizsgálatot indított, majd beismerte az adatok manipulálásának tényét

Az ADAC elnöke most a felfüggesztését előzte meg a lemondással, utódját a májusi közgyűlésen választják meg. Peter Meyer 2001 óta vezette a legnagyobb német autós szervezetet. Heiko Maas igazságügyi miniszter közölte, hogy az elnök távozása nem elég az eltékozolt bizalom visszaszerzéséhez. Az ADAC-nál átláthatóságra és mélyreható reformokra van szükség – emelte ki a tárcavezető.

A Daimler után közben a BMW is bejelentette, hogy évekre visszamenőleg visszaadja az ADAC német autóklubtól kapott Sárga Angyal-díjakat. “A BMW-csoport csak azoknak a díjaknak és kitüntetéseknek tulajdonít jelentőséget, amelyeket független szervezetek átlátható módon ítélnek oda. Másképpen értéktelenek” – írja a BMW hétfőn kiadott közleménye.

“A Sárga Angyal-díj odaítélésének immár bizonyított manipulációjával az ADAC elveszítette hitelességét, ezért évekre visszamenőleg visszaadjuk az összes díjunkat.” A BMW szóvivője a dpa hírügynökség megkeresésére nem kommentálta Peter Meyer, az ADAC elnökének hétfői lemondását.

Az ADAC az egyik legismertebb társadalmi szervezet Németországban. Befolyását mutatja, hogy lapjának, a Motorweltnek a tavalyi parlamenti választások előtti kampányban hosszú interjút adott  Angela Merkel kancellár és a szociáldemokraták kancellárjelöltje, Peer Steinbrück is. A klubnak 18,6 millió tagja van, és az autómentés mellett kiterjedt üzleti tevékenységet folytat. Egyebek között biztosítótársasága és távolsági buszjáratokat üzemeltető vállalata van. Az állami támogatással működő szervezet éves bevétele a legutóbbi, 2012-es adatok szerint több mint egymilliárd euró, alkalmazottainak száma meghaladja a nyolcezret.

A kisfiú mosolya mindent elárul, életre szóló élményben volt része (kattints a képre)!

Dagad az autóklubbotrány 1

(Forrás: MTI)