Alex Zanardi versenyzőként sem volt sikertelen, de halhatatlanná mégsem ezzel, hanem emberfeletti akaraterejével vált. 2001-ben, a kelet-németországi Lausitzringen szervezett CART bajnoki futam első helyén autózott, amikor a boxutcából visszatérve autóját megdobta egy fűcsomó, és a Honda szó szerint kipördült egy nagy sebességgel érkező, másik versenyautó elé. 

Zanardi autójának az orrkúpja, és azzal együtt a versenyző mindkét lábszára megsemmisült. 
Már az is orvosi csoda volt, hogy a több liter (!) vért vesztett férfi életben maradt, az pedig, hogy két évvel később, egy kézigázra és -fékre átalakított BMW M3 GT volánja mögött visszatért az aktív versenyzéshez, a sérült emberek egész közösségének motivációt adott a küzdéshez és a tartalmas élethez. 


Több futamgyőzelem, valamint két paralimpiai aranyérem (ezeket kézi bringásként szerezte) után Zanardi 2009-ben visszavonult, de a nyugalmat csak eddig bírta: a 2014-es évadban annak a csapatnak (ROAL Motorsport) a színeiben tér vissza az aktív versenyzéshez a 47 éves pilóta, ahol annak idején, balesete után ismét esélyt kapott. 
“Hiába hagytam abba a versenyzést 2009-ben, a szívemben autóversenyző maradtam” – mondta. “Nagyon viszketett a tenyerem, miután két éve a BMW DTM autót tesztpilótaként vezettem, és azóta játszottam a gondolattal, hogy visszatérek az autósportba.” – mondta Zanardi, aki a tavaly útjára indított, hosszú távú versenyeket és egyórás sprint futamokat egyaránt tartalmazó, fiatal Blancpain GT Sprint szériában próbál szerencsét, illetve mutat példát a világnak.