Országos közlekedési információk: 2013.12.20., péntek

Budapest

A Lajos úton, a Sajka és a Cserfa út között baleset miatt torlódik a forgalom.
Szintén baleset történt a Szentmihályi úton, az M3-as csomópontjától nem messze, a Nyírpalota úti oldalon.

Az Árpád hídon, Pest irányába baleset történt.

A Bartók Béla út, Tétényi út, Karolina út csomópontban sötétek a jelzőlámpák.
A Hungária körúton baleset történ a Kőbányai útnál.

Az egész városban lépésben halad a forgalom!
a Rákóczi hídtól egészen az Árpád hídig a külső körúton
– a Margit krt. – Margit híd – Teréz krt. – Ferenc krt. – Petőfi híd útvonalon
– a Szabadság híd – Vámház krt. – Kálvin tér vonalon
a rakparton a mindkét oldalon
– a Baross utcán és a Fiumei úton
– a kiskörút egész vonalán
– a Lánchídon, az alagútban és a Széll Kálmán tér környékén
– a Pongrác úton
– az Örs vezért térnél 
Szombat munkanap lesz, ezért a BKK járatok a pénteki menetrend szerint közlekednek. A várakozási övezetekben december 21-én (szombaton)  fizetni kell a várakozásért, december 24-étől (keddtől) azonban 2014. január 1-jéig (szerdáig) díjmentesen lehet parkolni. Ez alól kivétel a Várban lévő és a Citadella alatti, a Flórián üzletközpont melletti, valamint a Margitsziget északi részén található parkoló. Szintén fizetni kell az őrzött, fizetős P+R parkolókban, valamint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló, közterületen lévő mélygarázsokban és parkolóházakban.
Rákospalotán az Illyés Gyula utcában a Hubay Jenő tér előtt felbontották az Újpest felé (kifelé) vezető külső sávot, mert javítják a vízvezetéket.
A III. kerületi Vörösvári út kifelé vezető oldalán a Váradi utcánál a külső sávot lezárták, sávelhúzással két sáv járható (vízvezeték-építés). A Váradi utcából nem lehet kikanyarodni a Vörösvári útra, a Körte utcánál hajthatnak ki. A Váradi utca egyirányú a Vörösvári úttól a Velence utcáig.
Az Erzsébet híd pesti hídfőjében új jelzőlámpás gyalogátkelőhelyet létesítettek a Váci utcánál. Kérjük a gépjárművezetőket, vezessenek fokozott figyelemmel. Az Erzsébet híd – Kossuth Lajos utca útvonalon irányonként két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban még jelentős korlátozásokra, sávelhúzásra kell számítani. A Ferenciek terénél a Buda felé tartó buszok megállóját visszahelyezték az eredeti helyére, a Kígyó utca torkolatához.

Segítsünk egymásnak!

Ha utazása során rossz, értelmetlen, felesleges közlekedési megoldással, szabályozással, táblázással, felfestéssel találkozik, akkor ne habozzon, és jelezze az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesületnek, az info@blokkolasgatlo.hu e-mail címen!

Országos információk

Felborult egy kamion Vámosgyörk belterületén, a balesetben egy ember könnyebben megsérült. A műszaki mentés idejére a belterületi utat lezárták.

Budapest és Cegléd között, a 4-es úton jeges az útburkolat, elkezdték a sószórást, a forgalom 70-80 km/órával halad.

Az M0-án a 4-es kilométernél baleseti helyszínelés folyik az M5-ös felé, a kollektorágon. 

A 62-es számú utat a mentés és a helyszíni szemle idejére teljes szélességében lezárta a rendőrség. Halálos közúti közlekedési baleset történt Székesfehérvár közelében Jánosmajornál.
Az M3-as autópályán közúti közlekedési baleset történt a Budapest felé vezető oldal 220+400-as kilométerszelvényénél. A rendőrség az autópálya leállósávján megkezdte a baleset helyszínelését, a forgalom korlátozására nem kell számítaniuk az érintett útszakaszon közlekedőknek.
A 3-as főúton a halmaji elágazás és Csobád között favágók dolgoznak. A 211-es km közelében a fél útpályát lezárják, esetenként néhány percre megállíthatják az autókat.
A 44-es főúton Gyula elkerülő szakaszán a 140-142 km között javítják a burkolatot, a munkaterületnél a fél útpályát lezárják.
A 46-os főúton, Gyomaendrődön a Fő úton a 45-ös km-nél átépítik a vasúti átjárót. A főutat lezárták, a forgalmat az ideiglenesen kiépített terelőútra irányítják.

Hétvégi és ünnepi előrejelzés

M1 – A 2013. december 16-22. közötti időszakban mindkét pályatesten a 12+200-66+500 kilométerszelvények között burkolatjavítás miatt a haladó sáv zárására kerül sor mobil tereléssel, 80 km/ó sebességkorlátozás mellett.
A hétvégén a határátkelőhelyeken nagyobb forgalomra kell számítani és az időjárási körülményekre tekintettel még körültekintőbb közlekedésre kérjük az utazókat.
A téli időjárás miatt alaposabban fel kell készülni az utazásra, célszerű elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, továbbá gondoskodni a téli autózáshoz szükséges hóláncról és egyéb felszerelésekről, illetve a határátkelőhelyeken a várakozások időszakára meleg folyadékról és megfelelő ruházatról.
A teherforgalomban várakozással kell számolni péntektől szombaton 21-én 24 óráig, Ártándon, Nagylakon, Röszkén és Tompán akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat, illetve Záhonyban ezt is meghaladhatja a várakozás időtartama. Várakozások kialakulásával kell még számolni vasárnap 23 órától egészen következő nap 23-án 12 óráig. Jelentős teherforgalom várható a karácsonyt követő 27-én egész nap és 28-án 22 óráig valamint december 30-án hétfőn is.
A személyforgalomban december 20-án, pénteken kora délutántól egészen vasárnapig várakozások alakulhatnak ki főként a kilépő irányban, elsősorban szerb és ukrán viszonylatban, valamint egyes román viszonylatú közúti határátkelőhelyeken. December 21-én, szombaton és 22-én vasárnap napközben – az ünnepi bevásárlások miatt – erős forgalomra kell készülni mind ki-, mind belépő irányban.
Bács-Kiskun megye
Tompa közúti határátkelőhelyen, december 20-án, pénteken déltől vasárnap december 22-én estig a személyforgalom növekedésével kell számolni a bevásárló turisták és a hazautazó vendégmunkások miatt. A várakozás a kilépő irányban 30-60 percet is elérheti. A személyforgalomban élénkebb forgalommal kell számolni az ünnepek alatt a reggeli és az esti órákban is. Jelentősebb személyforgalommal lehet számolni december 29-én a délutáni órákban belépő irányban, de a várakozás a 30 percet előreláthatólag nem haladja meg. 
Tompa közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban a hétvégén december 20-án, pénteken déltől szombat estig számolhatunk várakozással, melynek mértéke előreláthatólag nem haladja meg a 30-60 percet. Élénkebb forgalommal kell számolni péntektől vasárnapig és a jövő héten az ünnepek alatt Hercegszántó közúti határátkelőhelyen is, melynek mértéke előreláthatólag nem haladja meg a 30 percet. 
Csongrád megye
Nagylak közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban a hétvégén december 20-án, pénteken és szombaton várakozás kialakulásával kell számolni a belépő és a kilépő irányokban, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is.
Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban pénteken délutántól vasárnap kora estig kilépő irányban kell számolni 30-60 perc várakozással. Szombaton és vasárnap is élénkebb forgalommal kell számolni főként kilépő irányban napközben, azonban az esetleges várakozás a 30-60 percet várhatóan nem haladja meg. Jelentősebb személyforgalommal lehet számolni december 29-én a délutáni órákban belépő irányban, de a várakozás a 30-60 percet előreláthatólag nem haladja meg.
A teherforgalomban Röszke autópálya-határátkelőhelyen a kilépő irányban december 20-án péntek egészen szombatig várakozás kialakulásával kell számolni, ami elérheti a 60-180 percet is. Szintén élénkebb forgalommal lehet számolni december 30-án hétfőn, a várakozás elérheti a 30-60 percet.
A 7 és 19 óra között nyitva tartó Ásotthalom közúti határátkelőhelyen, december 20-án, pénteken és az azt követő hétvégén kell számolni 30-60 perc várakozás kialakulásával a személyforgalomban, nyitás után belépő irányban, míg zárást megelőzően a kilépő irányban. A kilépő forgalomban lehetséges napközben is várakozás, mivel sokan Röszke autópálya határátkelőhelyet elkerülve itt lépik majd át az államhatárt.
Békés megye
Békés megye közúti határátkelőhelyein várakozás kialakulásával nem számolunk, csak élénkebb forgalommal a reggeli és esti órákban az ünnepek alatt. 
 
Hajdú-Bihar megye
Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban december 22-én kilépő irányban 15 órától 18 óráig 30 perc, december 23-án 0 órától 3 óráig a belépő irányban 30 perc várakozás alakulhat ki. Személyforgalomban kilépő irányban december 20-án, pénteken kora délutántól egészen vasárnapig várakozások alakulhatnak, ki főként a kilépő irányban melynek mértéke 30 percet várhatóan nem haladja meg. December 23-án kilépő irányban 10 és 22 óra között, továbbá december 27-én belépő irányban 14 és 20 óra között, valamint december 31-én hétfőn, mint két irányban 30 perc várakozás alakulhat ki.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni december 20-án péntektől december 23-án hétfő hajnalig, mely a 60-120 percet is elérheti a kilépő irányban a buszforgalom élénkülése miatt. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyfogalomban belépő irányban a jövő héten csütörtök 26-án déltől péntek estig melynek mértéke akár 60-90 perc is lehet.
Záhony közúti határátkelőhelyen, december 20-an, 21-én és 22-én valamint december 27. és december 29. között forgalomtorlódás várható a teherforgalomban elsősorban a kilépő irányban, melynek mértéke akár 120-180 perc is lehet, esetenként azonban ezt is meghaladhatja az ukrán határ- és vámellenőrzés, valamint az elektronikus útdíj megfizetésével kapcsolatos ügyintézés miatt.
A személyforgalomban közlekedőknek alternatív útvonalként kizárólag napközben a 7-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. Szintén alternatív útvonalként elsősorban az ukrán állampolgároknak a záhonyi várakozás elkerülésére a Beregsurány közúti határátkelőhelyet ajánljuk. 
Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban előreláthatólag várakozás kialakulásával kell számolni a kilépő irányban december 22-én, vasárnap az esti órákban, mely elérheti a 30-60 percet.
Barabás és Lónya közúti határátkelőhelyeken a nyitást követően a belépő és a zárást megelőzően a kilépő irányban alakulhat ki várakozás. 

Traffipax infó

2013.12.20., péntek

Budapest
13.30-15.30 Bp. XIX. Ker. Nagykőrösi út
14.00-16.00 Bp. IX. ker. Üllői út
14.00-16.00 M1-M7 közös szakasz
15.00-17.00 Bp. III. ker. Árpád fejedelem útja
17.00-19.00 Bp. XIV. ker. Mogyoródi út
21.00-23.00 Bp. III. ker. Árpád fejedelem útja
21.30-23.00 M1 autópálya Sasfészek-tó pihenő
00.00-02.00 Bp. XV. Ker. Rákos út
03.00-05.00 Bp. III. ker. Szentendrei út
03.00-04.30 M7 autópálya Tárnoki pihenő

Országos meteorológiai előrejelzés

Az ország nagyobb részén borult lesz az ég, párás, helyenként tartósan ködös a levegő, de a Dunántúl és a Tiszántúl egy részén napos időre számíthatunk. Éjszaka a kezdetben kevésbé felhős tájakon egyre többfelé köd képződik, miközben a középső országrészben felszakadozhat az addig zárt felhőzet. Helyenként szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Kezdetben a déli szél a Dunántúlon, éjszaka az északnyugatira forduló szél a középső országrészben többfelé megélénkül. A hőmérséklet kora délután általában -2 és +2 fok között, a napos tájakon 5 fok körül alakul. Késő este +1, -4 fok várható.
Szombaton főként a Dunántúl keleti, északkeleti és a Duna-Tisza köze nyugati részén van esély napsütésre, máshol sok lesz felettünk a felhő. Hajnalban sok helyen fagypont alá csökken a hőmérséklet, napközben 0 és +5°C közötti értékekre van kilátás. 
Vasárnap hazánk nagy részén ismét a ború és a szürkeség lesz meghatározó, helyenként napközben is párás, ködös lesz a levegő. Mérsékelt délkeleti szélre, -1 és +3°C közötti maximumokra van kilátás.
Források:
www.utinform.hu
www.fovinform.hu
www.police.hu
www.waze.com
www.met.hu
www.bkk.hu