A téli hónapokban különösen fontos az optimális útvonaltervezés, mert a csúszós utak és a csapadékos időjárás következtében jelentősen lelassul a forgalom. Mindez a karácsony előtti vásárlási hullámokkal párosulva fokozott balesetveszélyt jelent: ebben az időszakban akár húsz százalékkal is megnövekszik a közúti forgalom, és zsúfolásig telnek az utak a nagyvárosokban.

A közlekedési adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. szerint míg esőzést követően közel 10 százalékkal romlik az utak járhatósága, addig havazás esetén ez az érték már 20 százalék, ónos esőt követően pedig mintegy 60 százalék. Mivel a legtöbben decemberre hagyják a nagy karácsonyi bevásárlásokat, ezért közvetlenül az ünnepek előtt ugrásszerűen megnő a személygépjárművek száma az utakon. Ilyenkor gyakoribbak a koccanásos balesetek, amik torlódást okoznak, és mindez tovább nehezíti a közlekedést.
 
Az első téli havas munkanapokon nem ritkák az akár 30-40 perces torlódások, ezért ajánlott indulás előtt tájékozódni az adott útszakasz járhatóságról, esetleges zsúfoltságáról, hogy optimális körülmények között jussunk el az úti célunkhoz.