Tizenkét család autóját szerelték fel kamerákkal melbourne-i egyetemi kutatók, és három héten át minden, autóban töltött másodpercüket rögzítették. A kísérletben részt vevő családok átlagosan két, 1-8 éves gyermekkel rendelkeztek. 

A kutatók összesen 92 utazást elemeztek, a vezető figyelmét elterelő momentumokat keresve – olyanokat, amelyek miatt a sofőr legalább két másodpercre elvette a tekintetét az útról. 
A 92 vizsgált eset közül kilencvenben fordult elő ilyen esemény; az átlagosan 16 perces utazások során a vezetők átlagosan 3 perc 22 másodpercen át figyeltek egyéb, a vezetéshez nem kötődő dolgokra. 
A videofelvételek tanúsága szerint ennek 16 százalékáért a hátul utazó gyermekek voltak felelősek, míg a mobiltelefonnal kapcsolatos figyelemkiesés mindössze egy százalékot tett ki. A zavartípusok élén a gyermekek szemmel tartása szerepelt (76,4%), akár hátrafordulva, akár a tükörben hátrapillantva. Ezt követte a beszélgetés (16%), a segítségnyújtás (például étel, ital, játék átadása; 7%) vagy a közös játék (1%).
Bármilyen meglepő, az apák hajlamosabbak voltak arra, hogy megosszák figyelmüket az út és a gyermek között, az anyák rövidebb ideig hagyták elterelni figyelmüket. 
Ne utazz gyerekkel, ha élni akarsz! 3
A kutatás azt is kimutatta, hogy a gyermekek zavaró hatását nem befolyásolta a tény, hogy mellettük ült-e valaki az anyósülésen, azaz volt-e felnőtt a kocsiban, aki átvehette volna az interakciós feladatokat. 
A Monash egyetem balesetkutató tanszékének kutatói mindent összegezve arra jutottak, hogy a gyermekek jelenléte tizenkétszer zavaróbb az autóvezetők számára, mint a mobiltelefon
A csapat most egy nagyobb, ötven családot felölelő kísérletbe szeretne fogni, hogy még pontosabban felmérhesse az autóvezetést akadályozó, potenciálisan veszélyes tényezőket.
Ne utazz gyerekkel, ha élni akarsz! 4
Egy két évvel ezelőtti brit felmérés, amelyet a helyi Saab importőr kezdeményezésére szerveztek meg, már előrevetítette ezeket az eredményeket: az itt megkérdezett családok háromnegyede szorongva készült a gyerekekkel közös nagy utazásokra. 
65 százalékukat az idegesítette már jó előre, hogy a gyerekek nyafogni és nyűglődni fognak, 21 százalékuk a folyamatos verekedés, veszekedés miatt aggódott, 18 százalékukat pedig az kergette az őrületbe, hogy a srácok folyton nasit kunyerálnak. Az autósok 40 százaléka egy métert sem tesz meg anélkül, hogy DVD-lejátszóval, táblagéppel, videojátékkal vagy mobiltelefonnal le ne kötné gyermekét.
Ne utazz gyerekkel, ha élni akarsz! 5
Téged is zavarnak a gyerekek a vezetésben?
Megőrjítenek, folyamatos fegyelmezéssel telik az út
1% ()
Nem figyelek rájuk, az a fontos, hogy épségben megérkezzünk
1% ()
Már volt balesetem a gyerek miatt
1% ()
Nem szoktam gyerekekkel autózni
1% ()