11:30 – Ismét lehet közlekedni az M1-es autópályán

Ismét mindkét irányában akadálytanul lehet közlekedni az M1-es autópályán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt írták az elakadt kamionok egyik sávban sem akadályozzák már a forgalmat.
  

10:40 – Délre lehet rend

A havazás és az erős szél által megzavart forgalom délre helyre állhat az M1-es autópályán a Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott reményei szerint


Széles Sándor szombat délelőtt a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, hogy a megyében súlyos baleset nem történt, forgalmi akadály nem keletkezett. Ahogy a tavaszi havazás idején, most is az okozott problémát, hogy Fejér, illetve Komárom-Esztergom megyében akadt meg a forgalom, elsősorban balkáni országokból érkező, a téli időjárásra rosszul, vagy fel sem készített kamionok miatt. Azért rendelt el a teherjárműveket érintő forgalomkorlátozást Győr-Moson-Sopronban, mert – mint fogalmazott – “nem akartunk olyan helyzet elé állni, mint tavasszal”.

A megyében az észak-déli forgalom zavartalan, de már felkészültek arra az esetre, ha a helyzet romlana. Mint mondta, a Duna vonalától délre ugyan sózták az 5-10 centiméteres havat, de ennek ellenére több helyen lefagyott. A napközbeni felmelegedés várhatóan a kora délutánra olvaszthatja fel a jeges, jégbordás szakaszokra fagyott csapadékot – tette hozzá.

9:30 – Tatánál jégmentesítés miatt lezárták az M1-est Budapest felé

Az M1-es autópálya tatai lehajtójánál a személyautókat az 1-es útra terelik, a még pályán lévő teherautókat pedig biztonságos parkolóba kísérik, hogy a közútkezelő megkezdhesse a pálya jégmentesítését – tájékoztatott a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

Racsné Galambos Gréta sajtóreferens elmondta, Győr felé rendőri felvezetéssel, szakaszosan indítják el a teherautókat. Budapest irányába az autópályán és az 1-es úton is tilos teherautóval közlekedni.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Tatabányánál az óvárosi és újvárosi lehajtó között két kamion a tiltás ellenére ráhajtott a sózásra váró sávra és a jeges úton elakadt. A tűzoltók megkezdték a járművek elmozdítását, de a körülmények miatt mentésre lehet számítani.
   
A rendőrség közölte, hogy a komáromi körforgalomnál egy idős ember megcsúszott és elesett. Mentőhelikopterrel viszik kórházba, a helikopter le- és felszállása idejére az 1-es számú főút érintett szakaszát lezárták.

Káosz az M1-esen – Itt a tél 3
7:32 – Óriási dugó az M1-esen

Az M1-es autópályán a Budapest felé tartó szakaszon az 59-es és 49-es kilométerszelvénynél a téliesebb útviszonyok miatt egy-egy kamion elakadt, emiatt jelentősebb torlódás alakult ki – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Káosz az M1-esen – Itt a tél 4


A mentést haladéktalanul megkezdték a katasztrófavédelem munkatársai, a forgalmi akadályt megszüntették, de a 7.00 órai állapot szerint közel 7 kilométeres dugó alakult ki a 64-es és az 57-es kilométerszelvények között a főváros irányába.

Mint közleményükben írják, a további torlódások elkerülése érdekében az M1-es autópálya Fejér és Komárom-Esztergom megyei szakaszán nem közlekedhetnek a tehergépjárművek, a 115-ös kilométernél a főváros felé tartó kamionokat a 81-es főútra irányítják, az autópályán lévő és a Budapest irányába haladó tehergépjárműveket ideiglenesen a parkolókba terelik.

Ezen túlmenően a megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint az M1-es autópályán Budapest felé a 100-as kilométernél az 1-es főútra, a 105 kilométernél az M19-es főútra, míg a 119-es kilométernél a 82-es útra tereli le a kamionforgalmat.

Tudja hogyan kell vezetni télen? A hagyományos téli vezetési praktikákról erre a linkre kattintva tudhat meg többet.

Az M1-es autópálya térségében lokálisan, mintegy 35 kilométeres szakaszon a 30-as és a 65-ös kilométerszelvények között rövid idő alatt 5 centiméternyi hó hullott. Komárom-Esztergom megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. III-as készültségi fokozatot rendelt el, ennek ellenére a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák lassabban haladnak, mivel a társaság munkagépei is feltorlódott útszakaszon vannak, ezért szemből, az autópálya bal oldalán közelítik meg a szakemberek a kérdéses útszakaszt, hogy a szükséges munkákat elvégezzék.

Káosz az M1-esen – Itt a tél 5


Az autókat szakaszosan engedik tovább, igyekeznek a személyautó-forgalmat folyamatosan fenntartani, de így is torlódásokra kell számítaniuk az arra közlekedőknek. A jelentős forgalom miatt az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák elvégzése lassabban halad, időigényesebb így a feladat elvégzése. Aki teheti, a reggeli órákban kerülje el az M1-es autópálya Budapest felé vezető Fejér és Komárom-Esztergom megyei szakaszait. A közlekedők türelmét és megértését kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Másfelé is lehetnek nehézségek

Az Útinform 7.30-as összesítése alapján Győr-Moson-Sopron megye keleti területein több útszakaszon is jeges, síkos a burkolat. Havas, latyakos szakaszokra kell számítani a Dunántúlon Szombathely, Sárvár, Mosonmagyaróvár, Tatabánya, Veszprém, Tapolca és Tamási környékén, a keleti országrészben pedig Balassagyarmat, Kecskemét, Kiskunhalas és Szeged környékén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében a várható erős széllökések a friss hóval fedett területeken alacsony hótorlaszokat emelhetnek.

Mit tegyen ha hófúvásba került? Itt a válasz!

Kerékellenőrzés a hegyeshalmi határátkelőnél

Reggel hattól egy órán át nem léphettek be Magyarországra a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek a hegyeshalmi határátkelőnél a rossz időjárási viszonyok miatt – közölte az MTI-vel szombaton a katasztrófavédelem illetékese.

Albert-Dobos Viktória hadnagy, Győr-Moson-Sopron megyei szóvivő elmondta: a rendőrség feloldotta a korlátozást, ugyanakkor megkezdték ezen járművek ellenőrzését annak érdekében, hogy csak a megfelelő gumival rendelkezők folytathassák útjukat.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szombat estig:

Bicske felé sem jobb a helyzet

Bicske felé sem jobb a helyzet


Felhőátvonulások várhatók, hosszabb-rövidebb napsütéssel, szórványosan hózáporral, néhol záporral. Az északnyugati szél erős, többfelé viharos lesz, csak késő délutántól mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután 1 és 6 fok között alakul, de a szél miatt ennél hidegebbet érezhetünk! Késő este -3, +2 fok valószínű.

Továbbra is többfelé lesz viharos az északnyugati szél (legkevésbé szelesnek a délnyugati és az északkeleti megyék ígérkeznek). A legerősebb széllökések általában 70-80 km/h között alakulnak, de a Dunántúl északi, északkeleti részén és a főváros tágabb térségében 80-90 km/h fölötti lökések is előfordulhatnak – elsősorban a szórványosan kialakuló hózáporok környékén. Késő délutántól kezd fokozatosan mérséklődni a légmozgás.

Az éjszaka hullott havat kora délelőtt a Dunántúl északi felén még hordhatja a szél, majd a pozitív hőmérséklet miatt e jelenség megszűnik.

Forrás:Magyar Közút Nonprofit Zrt.,